Boom i antallet af nye danske selskaber giver ikke vækst

Danmark har fået 8004 nye selskaber i første kvartal af 2016, hvilket er en stigning på over syv procent i forhold til samme kvartal året før, viser ny rapport fra analysehuset Experian.

Men samfundet mærker ikke meget til det, for antallet af de såkaldte vækstiværksættere, som skaber vækst og arbejdspladser, er halveret siden 2004, og det skal der ifølge erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv gøres noget ved.

- Vi er i Dansk Erhverv meget positive over for, at flere nu tager springet ud i iværksætteri. Omvendt er vi også nødt til at kigge på, at så få overlever, og at så få udvikler sig til vækstiværksættere. Det kan vi ikke leve med som samfund, siger Sigurd Schou Madsen, som er erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Erhverv.

Adgangen til kapital er en af de helt store udfordringer for de nystartede virksomheder, som skal kunne modstå de udfordringer, en ung virksomhed skal håndtere, som når en leverandør for eksempel går konkurs eller kunderne svigter.

- Bankerne kan ikke være med i mange af disse risikofyldte investeringer, så vi kigger også på alternative som for eksempel crowdfunding, der kan hjælpe nogle af de her nystartede virksomheder til at få den kapital, de skal bruge, siger Sigurd Schou Madsen.

- Vi må kigge forskellige steder hen, men det afgørende er, at der også er kapital at hente, når man står med den gode idé og det rigtige hold.

Crowdfunding er en måde at skaffe penge til sin virksomhed, hvor man typisk får mange mindre bidrag fra bidragydere, som tror på en virksomhed og dens forretningsplan.

Stigningen er den største i ti år, og alene i marts kom der 2651 nye virksomheder til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip