Boom: Østarbejdere oversvømmer Danmark

Aldrig før er så mange østarbejdere valfartet til Danmark som i 2012. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, skriver Fagbladet 3F.

Det seneste år er der kommet 15 procent flere østarbejdere til Danmark, så der i tredje kvartal 2012 var registreret 54.523 beskæftigede fra 10 østeuropæiske lande.

Rengøring, landbrug og byggeriet er de brancher, der især bruger østeuropæisk arbejdskraft. Og udviklingen vækker bekymring hos både Håndværksrådet og 3F.

- Det er det samme, vi hører fra vores medlemmer. De bliver mere og mere ramt af unfair konkurrence fra udenlandske firmaer, der snyder med skat, sikkerhed og løn, siger Frank Korsholm, der er erhvervspolitisk chef i Håndværksrådet, til Fagbladet 3F.

De små og mellemstore byggefirmaer er ikke imod konkurrence, påpeger Frank Korsholm. Men det er dybt foruroligende, at hvert fjerde østfirma er ulovligt i landet, mener han.

På byggepladserne breder frustrationen sig også blandt de danske håndværkere, der mærker presset fra de østeuropæiske firmaer. Der er stor frygt for at havne blandt de 6000 byggearbejdere, der lige nu mangler arbejde.

- Der er en meget voldsom opmærksomhed på den her udvikling. For mange ser, at deres kolleger ikke kan få arbejde, fordi de udenlandske firmaer snyder med løn og skat, siger Palle Bisgaard, forhandlingssekretær i 3F.

Også i 2011 blev der sat rekord for antallet af østeuropæiske arbejdere i Danmark.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip