Borgerdrevne forslag hitter hos alle minus V og S

Det bryder med grundloven, og borgerne har i dag mulighed for at skabe kontakt og få indflydelse hos landets folketingspolitikere som aldrig før. For eksempel via sociale medier.

Sådan lyder det fra Venstre og Socialdemokraterne, som er imod et beslutningsforslag om borgerdrevne forslag i Folketinget. På den front står de to partier alene.

Et flertal bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative mener noget andet.

De syv partier bakker op om beslutningsforslaget, som indebærer, at Folketinget skal indføre en ordning, så borgere har ret til at få fremsat, behandlet og stemt om borgerdrevne forslag i Folketinget.

Et borgerdrevet forslag er et konkret beslutningsforslag, som har indsamlet underskrifter fra mindst 50.000 borgere, der støtter forslaget, og som har stemmeret til Folketinget.

Men en sådan ordning vil bryde med grundloven og det repræsentative demokrati, mener justitsminister Søren Pind (V).

- Det er vanskeligt at se, hvordan den forslåede ordning skulle være i overensstemmelse med grundloven, når det af beslutningsforslagets ordlyd fremgår, at det handler om en ret, at borgerdrevne forslag fremsættes i Folketinget.

- Det er i dag allerede borgerne, som sætter rammerne for de politiske beslutninger, siger Pind, som bakkes op af Benny Engelbrecht (S), der ligeledes mener, at borgerdrevne forslag bryder med grundloven:

- Som det er i dag, kan man som enkeltborger bare præsentere sit forslag for et enkelt medlem af Folketinget og få vedkommende til at tage det op.

Ifølge Engelbrecht er Socialdemokraterne bekymrede for, at er der ikke 50.000 mennesker, som skriver under på et forslag, så bliver det ikke til noget.

- Vi ønsker ikke, at vi skal ende med en reel svækkelse af demokratiet og borgernes mulighed til at komme til orde.

- Vi kan ikke støtte forslaget, men vi deltager meget gerne i debat om, hvordan vi kan styrke den demokratiske deltagelse, siger Engelbrecht.

Især Alternativet er fortaler for borgerdrevne forslag, og politisk ordfører Rasmus Nordqvist forstår ikke, hvorfor V og S stritter imod.

- Det her sætter ikke spørgsmålstegn ved det repræsentative demokrati. Det er et supplement. Dette er ikke en erstatning for noget, men et supplement til alle de andre gode redskaber, vi har, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip