Borgerforslag nærmer sig Folketinget: Kræver mere barsel til disse forældre

Skrevet af Nicolai Busekist

01/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et populært borgerforslag er godt på vej mod Folketinget, da det møder stor opbakning blandt danskerne.

Dagens topnyheder

et borgerforslag lyder det, at såkaldte flerlingefamilier skal have mulighed for at få mere barsel. Som det er nu, får par, der får mere end en enkelt baby nemlig ikke mere barsel. De personer, der har stillet borgerforslaget mener, at der skal laves om på dette.

Helt konkret mener de, at barslen for par, der får tvillinger, trillinger eller mere, skal have ret til 26 uger med barselsdagpenge. Hertil skal det være muligt for forældrene frit at fordele disse 26 uger mellem sig.

"Vi foreslår at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele mellem sig. Dermed kan forældrene planlægge deres barsel sådan at de kan være på barsel samtidig i den første svære tid," lyder det i borgerforslaget.

Som argument for, hvorfor par, der får flere børn på én gang, skal have mere barsel, angives det i borgerforslaget, at det er en stor opgave at få tvillinger eller trillinger.

Der argumenteres for, at der ikke blot er tale om en stor arbejdsbyrde, men også både store følelsesmæssige og psykiske udfordringer.

"At få tvillinger og trillinger er en kæmpe opgave for enhver familie, der både byder på en enorm arbejdsbyrde og store følelsesmæssige og psykiske udfordringer for både børnene og forældrene. Behovet for at være to forældre hjemme på barsel i den første tid er derfor stort," lyder det.

Det fremgår også, at der er blevet søgt inspiration hos Norge og Sverige, hvor der allerede bliver givet ekstra barsel til forældre, der får tvillinger og trillinger.

"Vi har søgt inspiration til forslaget hos vores nabolande Norge og Sverige, som vi ynder at sammenligne os med på velfærdsområdet. I Norge får man 4-5 måneders ekstra barsel til tvillinger og cirka et år til trillinger, og i Sverige får man 6 måneder ekstra barsel til tvillinger og over et år til trillinger," skriver de i teksten.

I skrivende stund har borgerforslaget fået næsten 42.000 støttere. Når det runder 50.000 støttere, vil det kunne blive taget op i Folketinget, hvor der vil blive stemt om, hvorvidt man skal gå videre med forslaget.

Det betyder, at borgerforslaget har formået at skrabe 84% af de påkrævede støttere sammen på nuværende tidspunkt.