Borgerlige politikere afviser kritik af Israel

Skrevet af admin

|

31/07/2014

Dagens topnyheder

Israel har ikke gjort noget galt. Og i den aktuelle situation bør Danmark stå last og brast med Israel.

Meldingen er klar fra både Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative. Kun Liberal Alliance vil på den borgerlige fløj direkte kritisere Israel i den aktuelle situation, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Hamas er eneansvarlig for dette. Ansvaret kan ikke deles. Det er en terrororganisation, og der er ingen undskyldninger. Man kan ikke være moderat med den slags kræfter, siger Søren Espersen, udenrigspolitisk ordfører for DF.

Han mener, at Israel i virkeligheden har udvist nåde over for palæstinenserne.

- Man skal hele tiden holde sig for øje, at Israel med sin militære magt kunne udslette hele Gaza - inklusive rotter og mus - på 20 minutter.

- Det ville være det nemmeste. Men det har de jo netop ikke gjort, selv om man har haft over 2000 bombetogter. De har taget store hensyn til de civile, siger Søren Espersen, der angriber hele idéen om, at der skal være proportionalitet i et angreb.

Hos Venstre siger udenrigspolitisk ordfører Søren Pind, at angrebene har skabt en "rædselsfuld situation, hvor ingen vinder".

Han mener dog, at man kan diskutere "herfra og til evighed", om der er proportionalitet mellem parterne. Og umiddelbart afviser han at kritisere Israel.

- Jeg tror ikke, at angrebene på sigt gavner Israel. Men jeg har svært ved at se, hvad de ellers skulle gøre. Det er Hamas, der frembringer en situation, som Israel må reagere på. Men det had, som det frembringer, gør det svært at finde en løsning.

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører, Lene Espersen, kalder det "naturligvis bekymrende", at civile bliver dræbt, men understreger, at hun har "meget stor forståelse" for Israels behov for at beskytte sig selv.

Liberal Alliances udenrigspolitiske ordfører, Mette Bock, mener, at den borgerlige fløj også bør kritisere Israel.

- Hamas er en terrororganisation, og Israel har alt mulig ret til at beskytte sine indbyggere mod raketter, uanset hvor sølle de er. Men man må sige, at det er ulige forhold. Når omkring 1000 civile har ofret livet i denne konflikt, så er man nødt til at sige klart fra over for det, siger Mette Bock.

Regeringen undersøger i øjeblikket, hvordan man kan støtte yderligere handelsmæssige tiltag mod Israel gennem EU.

/ritzau/