Borgerlige vil fængsle folk for at tage til Syrien

Flere partier i Folketinget bakker op om et nyt forslag fra Venstre, der skal gøre det ulovligt at rejse til Syrien eller det nordlige Irak uden en særlig tilladelse.

Forslaget skal gøre det svært for radikaliserede unge muslimer at drage i hellig krig for den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS), skriver flere aviser.

- Vi er nødt til at få sat en prop i, at vi får nogle personer tilbage til dette land, som er radikaliserede, og som risikerer at sætte nationens sikkerhed på spil, siger Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, til Berlingske.

Udlændinge, der alligevel rejser til Syrien uden en forudgående tilladelse, skal kunne idømmes en fængselsstraf på seks år, lyder forslaget fra Venstre, der vil have oprettet en liste over lande, der skal være omfattet af forbuddet.

Forslaget får umiddelbar opbakning fra den borgerlige fløj i Folketinget. Både De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er positive over for idéen.

De Radikale foreslog torsdag at tage passet fra folk, der blot er mistænkt for at ville rejse til Syrien, men justitsminister Karen Hækkerup (S) har endnu ikke taget stilling til nogen af forslagene.

Over for Politiken henviser hun til, at regeringen snart fremlægger en samlet strategi for kampen mod radikalisering og ekstremisme.

- Hver dag sit bud på, hvordan vi kan sætte ind over for folk, der rejser til Syrien for at deltage i krigshandlingerne. Jeg er glad for, at hele Folketinget tager denne problemstilling meget alvorligt, skriver hun til avisen.

Venstres forslag om at forbyde rejser til blandt andet Syrien vækker dog bekymring blandt strafferetseksperter. Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard kalder forslaget "et klart brud med kendte retstraditioner", hvis man forhindrer folk i at rejse hen, hvor de vil.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, vurderer, at cirka 100 danskere er taget til Syrien for at deltage i hellig krig.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip