Borgmester i Favrskov Kommune samler højdepunkter i nytårstalen

2012 har blandt andet budt på mange aktiviteter, arrangementer og højdepunkter i Favrskov Kommune og mere venter i 2013. Borgmester Nils Borring har samlet meget af det i sin nytåstale.

Nytårstalen:

2012 har været et helt særligt år for Favrskov Kommune. Et år, der på mange områder har vist, at der er masser af muligheder og liv i vores kommune.

Danmarks bedste cykelryttere prøvede kræfter med vores svar på Alpe d’Huez - nemlig Pøt Mølle Bakken - til DM i landevejscykling. Hadsten summede af liv, da Det Nye Løb blev afgjort på toppen af Søndergade med Lars Bak som suveræn vinder.

Vi havde også besøg af nogle af de bedste golfspillere i landet, da der blev afviklet ECCO Tour på Hammel Golfklubs smukke baner. Personligt havde jeg en meget stor oplevelse ved at besøge Spejdernes Lejr i Holstebro, hvor omkring 35.000 børn og voksne var samlet i ét stort fællesskab – heraf ca. 400 fra Favrskov. Disse begivenheder og meget andet støttede kommunen naturligvis op om i 2012.

Det gjorde vi selvfølgelig også, da Hinnerup og Hadsten fejrede 150 års jubilæer i stor stil, og her viste borgerne, at vi i Favrskov kan skabe en stor folkefest.

Jeg var en meget stolt borgmester, da jeg viste Kronprinsparret rundt, mens gaderne i de festligt udsmykkede byer var propfyldte af aktiviteter og glade og entusiastiske borgere i alle aldre, der skabte en helt fantastisk stemning. Den dag vil jeg altid huske som noget særligt, for sjældent har jeg set så mange glade ansigter samlet på så lidt plads.

Hele jubilæet var aldrig blevet til noget uden hjælpen fra de mange frivillige. Borgere, der uden anden løn end taknemmelighed, knoklede for at få alt klar til den store dag. Den slags borgere er der mange af i Favrskov. Til jer vil jeg sige: Tusind tak.

Uden jer, måtte vi undvære mange ting i kommunen. Det er jer frivillige, der har æren for, at der er en bred palet af foreningstilbud. De timer, I kaster i at træne, assistere og hjælpe andre mennesker, er guld værd for os alle.
I 2007 – hvor væksten buldrede frem - sagde Dronning Margrethe i sin nytårstale:

- Vi har et ansvar for hinanden. Det er et af de principper, vort samfund bygger på. Måske var vi bedre til at forstå det dengang, der var mindre at deles om; nu er det så nemt at synes, at problemerne kan nogle andre tage sig af, blot vi selv kommer videre.

Det var ord, der gjaldt dengang. I dag, hvor flere har følt den økonomiske stilstand på egen krop, så er min helt klare oplevelse den, at den almindelige borger har en fantastisk tilpasningsevne til virkeligheden. I en sådan grad, man tidligere ville have svoret det umuligt. Så krisen har lært os at rykke tættere sammen igen, og det ser jeg kun en kvalitet i.

I Favrskov Kommune er vi meget optagede af, at vi bruger pengene fornuftigt. Derfor er jeg også glad for at kunne sige, at vi efter et par år med massive besparelser nu har fået et budget i balance. Budgettet for næste år blev godkendt af et enigt byråd i oktober, og det ser rigtig fornuftigt ud.
Budgettet er resultatet af en stor ansvarlighed blandt alle ansatte, en mere rimelig udligningsreform mellem kommunerne og nogle hårde politiske prioriteringer, der ikke altid har været nemme - men til gengæld nødvendig for at opnå balance.

Et eksempel på en svær beslutning var lukningen af Voldum Skole i år og Vellev Skole til sommer. Det er aldrig nemt at være med til at lukke noget ned, som rigtig mange mennesker er glade for. Jeg har stor forståelse for den svære situation, som elever, forældre og lærere har stået i, men jeg glæder mig samtidig over, at man også er glade for det nye alternativ, som man med stor ildhu og engagement har fået stablet på benene.

Vi fandt det nødvendigt at ændre strukturen på skoleområdet for at skaffe penge til at styrke den samlede folkeskole i kommunen. Helt konkret har det betydet, at timetallet nu bliver øget i folkeskolerne i Favrskov Kommune til gavn for alle ca. 6.400 elever.

Noget helt unikt for Favrskov er vores natur. Vi kan for eksempel padle en tur med kanoen på Gudenåen, fange bækørreder i Lilleåen eller gå ture i de vidtstrakte skove. Vi værner om vores natur, og i Favrskov tager vi del i det fælles ansvar, det er at kæmpe for miljøet og klimaet.

Derfor har vi i år vedtaget en ambitiøs klimaplan med en række helt konkrete initiativer, der skal gøre os til en endnu grønnere kommune. Vi skal blandt andet reducere CO2-udslippet fra de kommunale bygninger, udfase forurenende oliefyr og sætte vindmøller op, der sikrer mere vedvarende energi.

Set i et snævert lokalt perspektiv, kan nogle af vores planer godt møde modstand, men set i et globalt perspektiv er det endelige mål ganske enkelt. Vi skal aflevere Jorden i en så god stand, at vores børn, børnebørn og oldebørn også i fremtiden kan fiske i åerne, kan opholde sig frit i solen og kan drikke vandet. Her hvor mange af os skal sidde foran tv-skærmene og se årets sportslige højdepunkter med bl.a. håndboldherrernes guld-triumf, så er det ikke mange dage siden, at Favrskov også vandt guld. Ikke i håndbold - men vi vandt prisen som Årets Iværksætterkommune 2012.

Det var endnu en af de mindeværdige dage i året 2012, for det satte en tyk streg under, at der er rigtig gode forhold for de erhvervsdrivende i Favrskov Kommune. Tidligere i år blev vi for tredje år i træk målt af Dansk Industri til at være Østjyllands mest erhvervsvenlige kommune. En anerkendelse vi sætter pris på, men som også forpligter til at fortsætte den gode kurs. At bidrage til et unikt erhvervsklima ligger os meget på sinde, da det er erhvervslivet, der skaber den vækst, vi har brug for.

Der bliver også etableret meget nyt i Favrskov Kommune. Vi påbegynder snart en udvidelse af vores tilbud for demente på Tinghøj i Hammel. I begyndelsen af 2013 indvier vi officielt to nye daginstitutioner i henholdsvis Laurbjerg og Hadsten, og i Hammel kan vi ane konturerne af det nye sundhedscenter ved InSide.

Vi bliver flere og flere, og vi er stadig et af landets mest attraktive erhvervs og boligområder, så der er brug for en god infrastruktur. Det skal være nemt at komme til og fra og omkring i kommunen for de mange borgere, der pendler den ene eller den anden vej. Derfor håber jeg også, at arbejdet med letbane til Hinnerup og en ny motorvej mellem Aarhus og Søbyvad gennem vores kommune vil give konkrete resultater.

Samtidigt glæder jeg mig over, at vi snart kan indvie de nye til- og frakørselsramper til Djurslandmotorvejen, så der etableres en både nemmere og hurtigere adgang. Godt nok ligger de ikke i Favrskov – men vi har kæmpet bravt for dem.

2013 bliver et travlt år på mange fronter, og for os folkevalgte også et særligt år. Men jeg glæder mig til at tage hul på endnu et år. Jeg er helt overbevist om, at når vi i fællesskab vil bo og leve i en af landets bedste kommuner, så vil alle også give sit bidrag til, at det kan lade sig gøre.

Derfor ser jeg frem til endnu et begivenhedsrigt år i Favrskov Kommune og ønsker alle jer borgere et rigtig:

Godt nytår!

 

Dagens Gossip