To borgmesterposter er stadig i spil

Et døgn efter at den sidste stemme blev afgivet til kommunalvalget, forhandles der fortsat om borgmesterposter to steder i landet.

Mens der er indgået aftale om den vigtigste post som borgmester i 96 kommuner, så står spillet om magten altså fortsat åbent i to kommuner - Hvidovre og Ringkøbing-Skjern.

Senest faldt aftalerne på plads onsdag aften på Fanø, hvor den siddende Venstre-borgmester, Erik Nørreby, ifølge TV Syd har samlet flertal med Venstre, Socialdemokraterne og Fanø Lokalliste og derfor fortsætter fire år mere som borgmester.

I Hvidovre pegede pilen på, at Dansk Folkepartis Mikkel Dencker kunne score borgmesterposten, men det vil den lokale Hvidovrelisten ikke være med til.

Den blå blok har samlet flertal med ét mandat, men den siddende socialdemokratiske borgmester, Helle Moesgaard Adelborg, har ikke givet op.

Hendes otte mandater og et fra både Enhedslisten og SF samt mindst én overløber fra blå blok er nok til at bevare kommunen på socialdemokratiske hænder.

I Ringkøbing-Skjerns byråd havde Venstre med borgmester Iver Enevoldsen i spidsen absolut flertal før valget. Men partiet fik en lussing af vælgerne og må derfor finde støtter, hvis borgmesterposten skal beholdes.

Til Iver Enevoldsens store overraskelse gik Socialdemokraterne, Kristendemokraterne, Fjordlisten og SF til møde på valgnatten uden at invitere Venstre og peger nu på kristendemokraten Kristian Andersen (KD) som borgmesterkandidat.

Men heller ikke de har flertal. Derfor står Dansk Folkeparti nu med nøglen til, hvem der kan få borgmesterkæden. Kristian Andersen har dog meldt ud, at han kun vil være borgmester, hvis Venstre også bakker op om det.

Det er også en mulighed, at Venstre stiller med en ny borgmesterkandidat.

De nyvalgte byrådsmedlemmer har helt frem til den 15. december til at fordele posterne. Her skal den endelige konstituering have fundet sted.

/ritzau/

 

Dagens Gossip