Borgmestre begræder døende Togfond

admin

426 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Det er langt fra med forståelse og glæde, at borgmestrene i seks af Danmarks største byer har modtaget nyheden om, at regeringen vil skrotte planerne om at mindske rejsetiden mellem deres byer.

Borgmestrene fra København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg skriver i en fælles meddelelse, at de er skuffede over planerne.

- Borgmestrene opfordrer kraftigt regering og Folketing til at fastholde ambitionen om timemodellen, da det er på høje tid, at rejsetiden mellem de største byer reduceres markant til gavn for vækst og sammenhængskraft i landet, skriver de.

Udmeldingen kommer efter, at det onsdag kom frem, at regeringen vil skære projekter for 21 milliarder kroner af de 28 milliarder kroner, der under Togfonden skulle bruges på at opgradere tognettet i Danmark.

Går Folketinget med til regeringens plan vil det betyde et farvel til den såkaldte timemodel, der skulle nedbringe rejsetiden mellem de største byer til en time.

- 6-by samarbejdet lancerede allerede i 2006 ambitionen om timemodellen og nye højhastighedsforbindelser, der ville være den største forbedring af transportsystemerne i Danmark siden motorvejsnettet og Storebæltsforbindelsen.

- Med timemodellen vil Danmark komme på niveau med de andre lande i Vesteuropa og få mulighed for at blive koblet på det europæiske højhastighedsnet, skriver borgmestrene.

Samtidig fortæller de, at byplanlægningen er lagt an på, at der ville komme de lovede forbedringer af infrastrukturen.

- Borgmestrene finder det kritisabelt, hvis regeringens og Folketingets langsigtede infrastrukturplanlægning mangler konsistens, da kommunerne har brug for at kunne regne med Folketingets beslutninger i den kommunale planlægning, skriver de seks borgmestre.

Togfonden og investeringsplanerne i den er kommet i modvind, fordi pengene skulle komme fra Nordsøolien. Men olieprisen er faldet voldsomt siden aftalen blev indgået.

- Det var en drømmefantasi, at man kunne finansiere løfterne i Togfonden med oliepenge fra Nordsøen. Så jeg føler ikke, at jeg svigter noget som helst. Jeg lægger bare kendsgerningerne på bordet, sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen onsdag aften om planerne.

/ritzau/