Borgmestre: Vi har ikke råd til at tage imod flygtninge

Vi har ikke nok penge på budgetterne til at tage imod de mange flygtninge.

Sådan svarer otte ud af ti borgmestre i en rundspørge, som TV2 har foretaget.

Odder Kommune har øget budgettet til flygtningeindsatsen med tre millioner kroner. Men sådan kan det ikke fortsætte, mener borgmester Uffe Jensen (V).

- Vi forsøger selvfølgelig at tage de lavest hængende frugter – at finde pengene der, hvor det gør mindst ondt, men det bliver sværere og sværere uden at borgerne kan mærke en nedgang i serviceniveauet, siger han til TV2.

I alt 58 ud af landets 98 borgmestre har svaret på hele eller dele af TV2's spørgeskema. 85 procent af borgmestrene mener, at staten bør dække en større del af omkostningerne, hvilket finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) hidtil har afvist.

Det er uholdbart, mener Egedals borgmester Willy Eliassen (V).

- Jeg er betænkelig ved situationen, når det går op for befolkningen, at udgifterne til flygtningene vil få indflydelse på servicerammen og dermed kan gå ud over velfærdsydelserne, siger han til TV2.

I alt 17.000 flygtninge skal landets kommuner tage imod i år, har Udlændingestyrelsen meldt ud.

44,7 procent af borgmestrene mener, at de bliver nødt til at spare på velfærden for at dække de øgede udgifter til flygtninge. 10,5 procent mener, at pengene kan findes ved at spare på administrativt personale.

I 2013 søgte 7557 personer asyl i Danmark. Det tal er mere end fordoblet to år efter. 18.492 personer havde søgt asyl per 30. november 2015.

Og det ser ikke ud til, at antallet af asylansøgere vil falde. Lige nu krydser så mange flygtninge Middelhavet, at der hver dag ankommer lige så mange mennesker til Grækenland, som der gjorde i hele januar 2015, omkring 1480.

Det sagde Den Internationale Organisation for Migration (IOM) ifølge avisen The Guardian lørdag.

Mange flygtninge tager desuden en anden rute end Middelhavet, nemlig fra Libyen i Nordafrika mod det sydlige Europa, og i fjor ankom over en million migranter og flygtninge til Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip