Bosnier dømt for tung våbenlast på færge til Lolland

Bagagerummet på en hvid Mercedes var bugnende fuld af våben, da politiet og Skat 23. juli sidste år gennemførte en rutinekontrol i Rødbyhavn på Lolland.

Torsdag eftermiddag erkendte bilens fører ved Retten i Nykøbing Falster, at det omfattende våbenarsenal - herunder ti håndgranater og 13 pistoler - var hans.

Våbenfundet er så omfattende, at den 40-årige bosnier, Sanel Hadzovic, straffes med fire år og seks måneders fængsel. Han udvises desuden af Danmark for bestandigt.

Ifølge politiet er den dømte en del af et internationalt netværk af våbensmuglere, der har forsynet organiserede kriminelle miljøer i det nordlige Europa. Men i retten nægtede manden kategorisk, at han omgås kriminelle.

- Jeg har købt våbnene i Bosnien og transporteret dem alene. Der er ikke andre, der er indblandet, fastslog han.

Ikke desto mindre står han ved, at han er gode venner med en bosnisk betjent, som politiet anser for at være våbensmuglernes bagmand. For øjeblikket sidder han varetægtsfængslet i Tyskland sigtet for besiddelse af våben og sprængstof.

Det forhold nægter Sanel Hadzovic imidlertid at kende til.

- Han er en ærlig politimand, lød det fra den tiltalte om sin fængslede kammerat.

Selv om den 40-årige erkender sig skyldig i våbensmugling, har han tilsyneladende ingen interesse i at indvie politiet i sine planer. Blandt andet afviser han at fortælle, hvor han var på vej hen, og hvad han planlagde at gøre af de mange våben.

Noget kunne dog tyde på, at han var på vej mod nord. I den hvide Mercedes fandt politiet i hvert fald en seddel med påskriften "Aalborg". Også et dansk navn og et dansk telefonnummer kunne læses på papiret.

- Men det er ikke min skrift, og jeg kender ingen i Danmark, fastslog Sanel Hadzovic.

En anden mulighed er, at våbnene skulle til Sverige. Den bosniske våbensmugler har i hvert fald boet 19 år af sit liv i Sverige, og både hans datter og forældre lever i landet.

Over for Ritzau erkender politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at det ikke er lykkedes at afklare, hvilke planer manden havde med våbnene.

- Men vi kan jo se, at de her våben dukker op i de organiserede kriminelle miljøer, eksempelvis hos bander og rockere, siger han.

I forbindelse med afsløringen af våbensmuglerne er der ud over den dømte bosnier blevet anholdt en række personer i Holland, Tyskland og Sverige, fortæller Kim Kliver.

På trods af sin tilståelse var Sanel Hadzovic ikke tilfreds med dommen, som han derfor valgte at anke til landsretten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip