Bosnisk politi slår til mod jihadister

Flere lande på Balkan med muslimske befolkningsgrupper frygter, at stadigt flere bliver jihadister og tager til Syrien eller Irak for at være med i Islamisk Stat eller andre ekstremistiske grupper.

I Bosnien har politiet under den hidtil største operation vendt mod jihadisme anholdt 16 personer, der var mistænkt for at være med til at hjælpe islamister til Mellemøsten.

- 16 personer er blevet anholdt i en operation, som fandt sted i det meste af Sarajevo og flere andre byer, siger en talskvinde for politiet, Kristina Jozic, om aktionen, der fandt sted onsdag.

- De anholdte er sigtet for at være med til at rekruttere, organisere og finansiere bosniske statsborgeres rejser ned til konflikterne i Irak og Syrien, eller for at deltage i konflikterne side om side med radikale terrorgrupper, siger talskvinde.

En bosnisk lov, der blev vedtaget i april, gør det muligt at idømme radikale islamister op til 10 års fængsel.

Lokale embedsmænd anslår, at omkring 150 bosniske statsborgere har sluttet sig til islamistiske grupper i Irak og Syrien. Omkring 20 af dem er blevet dræbt i de to lande.

Bosniske muslimer udgør omkring 40 procent af landets 3,8 millioner indbyggere. De fleste dyrker en moderat form for islam, men under krigen i Bosnien fra 1992 til 1995 kom et stort antal jihadister til landet. Mange af dem blev efter krigen.

I nabolandet Kosovo kæmper myndighederne også mod tiltagende ekstremisme blandt de 1,78 millioner etniske albanere. De fleste er moderate og støtter stærke politiske relationer til Vesten.

Men 45 etniske albanere er anholdt, fordi de formodes at have forbindelser til jihadister fra islamisk Stat i Irak og Syrien. Minds 16 etniske albanere er blevet dræbt på frontlinjerne i Syrien og Irak. Lokale efterretningskilder siger, at over 150 jihadister fra Kosovo kæmper i Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip