Bosnisk-serbisk leder: Srebrenica-massakre er en løgn

Præsidenten i den serbisk styrede del af Bosnien afviser, at der har fundet et folkedrab sted mod muslimer under 1990'ernes krig i Bosnien.

Det er ganske enkelt løgn, at serbiske styrker begik en så omfattende massakre i Srebrenica i juli 1995, siger Milorad Dodik, der er præsident i den serbisk styrede Republika Srpska.

- Det hele er en gentaget løgn, siger Dodik i en tale, der lørdag blev sendt på den bosnisk-serbiske tv-kanal RTRS.

- Det er jer, der ikke fortæller sandheden. Hvor er de 8300 mænd? Hvorfor lyver I, spørger han henvendt til landets muslimske befolkning.

Udtalelsen kommer, ugen inden Bosnien markerer 20-års-dagen for massakren, der betragtes som den værste forbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

Omkring 8000 muslimske mænd og drenge blev myrdet af serbiske styrker, der for øjnene af hollandske FN-soldater trængte ind i en såkaldt sikker zone og førte de muslimske mænd og drenge væk.

Milorad Dodik talte ved en mindehøjtidelighed for de serbere, der blev dræbt i landsbyerne omkring Srebrenica under den blodige krig i Bosnien.

I talen fordømte han Storbritanniens forsøg på at få vedtaget en FN-resolution om folkedrabet i Bosnien.

- Målet er, på grundlag af falske erklæringer og rapporter, at få registreret i FN, at der blev begået folkedrab mod muslimerne, siger Dodik.

To internationale domstole har fastslået, at massakren i Srebrenica var folkedrab, men flere serbiske og bosnisk-serbiske ledere nægter at anerkende, at det forholder sig sådan.

Foreløbig er 6471 bosnisk-muslimske ofre for Srebrenica-massakren blevet fundet i massegrave, identificeret og begravet på ny.

20-års-dagen markeres den 11. juli, hvor yderligere 136 ofre, som er fundet og identificeret i løbet af det seneste år, vil blive begravet ved en mindeplads lidt uden for Srebrenica.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip