Brændeafgift: Højtlønnede vinder mere end lavtlønnede

Flere penge på lommen. Det kan alle danskere se frem til, efter at regeringen og Venstre er blevet enige om at tilbagerulle den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift.

Men de højestlønnede får mest ud af, at brændeafgiften aflives.

Det fremgår af beregninger, som Finansministeriet har foretaget, efter at regeringen og Venstre er blevet enige om at finansiere udspillet. Det skal ske ved at skære i den grønne check og øge bundskatten med 0,28 procentpoint.

Finansministeriet venter, at afskaffelsen af forsyningssikkerhedsafgiften vil øge borgernes gennemsnitlige rådighedsbeløb med cirka 240 kroner årligt. Det skyldes, at danskerne fremover skal betale mindre for varme - men til gengæld mere i skat.

Fordelt på indkomstgrupper er der dog forskel mellem de fattigste og de rigeste danskere.

Ifølge Finansministeriet vil de danskere, der befinder sig blandt de 10 procent med laveste indkomster, kunne regne med et øget rådighedsbeløb på 30 kroner årligt.

Det skyldes formentlig, at de laveste indkomstgrupper ikke har så stort et varmebehov og derfor får mindre ud af, at brændeafgiften afskaffes.

De 10 procent af danskerne med de højeste indkomster kan til gengæld regne med et øget rådighedsbeløb på 460 kroner årligt.

De højeste indkomster kommer i kroner og øre til at betale mere i bundskat end de laveste indkomster. Men til gengæld får de væsentlig mere ud af, at brænde til brændeovnen ikke bliver pålagt en større afgift.

/ritzau/

 

Dagens Gossip