Brasiliens feterede skønhedskirurg er død

Efter at have udført tusindvis af skønhedsoperationer er Brasiliens ikon inden for skønhedskirurgi, Ivo Pitanguy, død.

Plastikkirurgen nåede lige at få åbningen af OL i Rio med, før han lørdag eftermiddag døde i sit hjem af et hjertetilfælde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Gennem årtier valfartede kongelige, statsoverhoveder, filmstjerner og andre berømtheder fra hele verden til Pitanguys klinik. Han havde i det skønhedsbesatte Brasilien opnået et ry som en uovertruffen mester med skalpellen.

Hans popularitet i Brasilien illustreres af, at Ivo Pitanguy fredag var tildelt det ærefulde hverv at holde den olympiske fakkel på dens sidste strækning til åbningsceremonien på Maracanã.

Siddende i en kørestol med faklen i hånden i Rio-bydelen Gavea, hvor hans klinik ligger, blev Ivo Pitanguys sidste offentlige optræden.

Skønhedskirurgi er en kæmpe industri i Brasilien, og næsten ingen andre steder i verden er efterspørgslen på plastikkirurgi større end i Sydamerikanske største land.

Skønhed er sammen med fodbold og samba dét, som knytter Brasilien kulturelt sammen som nation, og når landet i dag kan prale af at have flere end 4500 kosmetiske kirurger med licens – det højeste antal per indbygger i verden – skyldes det ikke mindst pioneren Pitanguy, skrev Berlingske således i 2014 i et portræt af kirurgen.

Og hans evner var ikke kun forbeholdt velhavende kunder.

Ifølge Berlingske havde han i over 50 år ladet sine studerende rotere mellem sin private klinik og et offentligt hospital, hvor de fik træning i kosmetisk kirurgi og samtidig gav fattige gratis kosmetiske operationer.

Over 220 offentlige sygehuse i Brasilien har siden taget ideen til sig og fulgt hans motto om, at "de fattige har også ret til at være smukke" ifølge artiklen.

Wmagazine skrev i 2008, at Ivo Pitanguy var globalt berømt, "men i sit hjemland Brasilien var han en legende, der som offentligt kendt person kun blev overskygget af fodboldguden Pelé".

/ritzau/

 

Dagens Gossip