Brasiliens Lula tages i ed som stabschef under tumult

Brasiliens regering appellerer dom, der blokerer for, at præsident Dilma Rousseff kan udnævne den tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva til stabschef i præsidentpaladset.

Udnævnelsen af Lula til stabschef vil delvist beskytte ham fra de korruptionsanklager, han sidste uge blev sigtet for. Det har fået en føderal dommer til at erklære udnævnelsen ugyldig.

Men nu appellerer regeringen altså kendelsen.

Regeringens advokat Jose Eduardo Cardozo siger, at han appellerer, fordi "årsagen til Lulas udnævnelse ikke er at redde ham fra en undersøgelse af den påståede korruption."

Rousseff kalder dommen for et "kup" og anklager sine fjender for at forsøge at fjerne hende fra magten.

Rousseff havde netop taget Lula i ed som stabschef og givet Lula et knus efter ceremonien, da dommer Itagiba Catta Preta suspenderede ekspræsidentens udnævnelse.

- Jeg afbryder hermed udnævnelsen af Hr. Luiz Inacio Lula da Silva til stillingen som stabschef eller alle andre poster, der kan give ham immunitet, sagde dommer Itagiba Catta Preta i den indledende afgørelse.

Dommeren, der har udstedt kendelsen, støtter tilsyneladende oppositionen, idet han poster billeder af oppositionens demonstrationer på sin Facebook-side, siger BBC.

Mens Rousseff var ved at udnævne Lula til stabschef kom det til sammenstød mellem mange hundrede tilhængere og modstandere af Lula foran præsidentpaladset. Politiet måtte bruge pebersprays for at holde parterne fra hinanden.

En telefonaflytning mellem Lula og Rousseff antyder, at Lulas nye post i regeringen skulle beskytte ham mod anklager om korruption.

Samtidig ville Lula kunne hjælpe Rousseff gennem en politisk krise, hvor hun også beskyldes for korruption.

Brasilien skal til august være vært for verdens største sportsarrangement, OL. Landet går igennem den værste økonomiske krise i 25 år, og de seneste uger har den latinamerikanske gigant været ramt af omfattende demonstrationer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip