Bred aftale om Danmarks ønske om parallelaftaler med EU

Der er opnået en bred politisk aftale om, hvilke parallelaftaler Danmark skal forsøge at forhandle hjem med EU, oplyser flere af regeringens ministre på sociale medier.

Når Danmark officielt indleder forhandlinger med EU, vil målet være parallelaftaler på Europol, Eurojust og EU Passenger Name Record, PNR, skriver justitsminister Søren Pind (V) på Twitter.

Parallelaftalerne er blevet aktuelle, efter et flertal af danskerne stemte nej til en tilvalgsordning ved folkeafstemningen 3. december sidste år.

Det europæiske politisamarbejde, Europol, overgår til at blive overstatsligt samarbejde og kræver dermed en parallelaftale, hvis Danmark vil blive i samarbejdet.

Derudover søger regeringen en parallelaftale på Eurojust, der er et samarbejde mellem de nationale anklagemyndigheder i sager med grænseoverskridende kriminalitet.

En tredje aftale skal sikre dansk deltagelse i et nyt EU-samarbejde om registre over flypassagerer, PNR. Her er formålet at hjælpe myndighederne med at bekæmpe alvorlig kriminalitet og terrorisme.

Direktivet vil betyde en mere systematisk indsamling, brug og tilbageholdelse af PNR-data om passagerer, som rejser med fly ind og ud af EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip