Bred politisk aftale giver flere penge til dansk film

Flere filmeksperimenter, bedre computerspil og udvikling af nye digitale forretningsmodeller.

Det er målet for den brede politiske filmaftale indgået af alle partier, der sikrer, at dansk filmproduktion bliver tilført yderligere midler i perioden 2015 til 2018.

Pengene skal blandt andet gå til at producere flere lavbudgetfilm til gavn for både filmselskaberne og skuespillerne.

Dansk filmproduktion tilføres i aftaleperioden 70 millioner kroner. Midlerne skal bruges til at hjælpe filmbranchen med omstillingen til det digitale salg af film. Desuden øges støtten til computerspil fra 20 til 40 millioner kroner.

Aftalen glæder kulturminister Marianne Jelved (R).

- Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger. Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning med 70 millioner kroner ekstra over de næste fire år.

- Samtidig sender vi et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling, siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

De flere penge kommer dog ikke kun allerede etablerede folk i filmbranchen til gode. Aftalen indebærer nemlig en støtteordning for lavbudgetfilm.

Op til 24 lavbudgetfilm kan modtage støtte, hvilket giver både erfarne filmfolk og nye talenter mulighed for at prøve kræfter med andre måder at arbejde på, lyder det fra Kulturministeriet.

Det Danske Filminstitut skal støtte produktionen af samlet 82-104 spillefilm med dansk hovedproducent over aftaleperioden.

Computerspilproducenterne får gavn af, at Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som ud over at fordele støttekronerne også skal være med til at opbygge et innovativt spilmiljø i Danmark.

Det skal ske i samarbejde med blandt andet Animationsværkstedet i Viborg og akademiet Dadiu, der uddanner i at lave computerspil.

Den samlede økonomiske ramme for den filmpolitiske indsats mellem 2015 og 2018 er 2,3 milliarder kroner eller 563 millioner kroner årligt. Det er et løft fra de nuværende 530 millioner kroner.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip