Bredt politisk flertal vil lave obduktionsregister

Næsten tre ud af fire danskere ønsker at give tilladelse til, at lægerne får lov at obducere dem, når de er døde. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Men der findes intet sted for danskere, der ikke vil have noget imod at blive obduceret, at registrere sig som obduktionsemner. Det er et problem, fordi loven kræver et samtykke til at foretage en obduktion, mener formanden for Det Etiske Råd.

- Man har i sundhedsloven forudsat, at der skal foreligge et informeret samtykke, før lægerne kan obducere, men myndighederne har ikke gjort sig den ulejlighed at skabe rammerne for, at danskere kan give dét samtykke, siger lektor, ph.d. Jacob Birkler til Jyllands-Posten.

Han efterlyser et obduktionsregister på linje med organdonorregistret, hvor danskerne kan tilkendegive, om de ønsker at lade sig obducere eller ej. Forslaget støttes af Dansk Patologisk Selskab og får også bred politisk opbakning.

Jacob Birkler peger på, at obduktion akkurat ligesom organdonation kræver samtykke og kan være med til at redde liv.

Men når danskerne ikke selv kan give deres obduktionsholdning til kende i et register, bliver det reelt de pårørende, som i en stærkt belastet situation lige efter et dødsfald skal spørges, om de vil tillade en obduktion.

Og de pårørende svarer ofte nej - hvis de overhovedet får tilbud om obduktion, påpeger Jacob Birkler med henvisning til Danmarks ekstremt lave obduktionsrate på godt fire procent af alle dødsfald.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) hælder mest til, at danskerne skal afklare deres holdning til obduktion med familien.

Men forslaget om et register får meget bred politisk opbakning hos sundhedsordførerne.

Således giver ordførerne fra Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne, De Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative deres opbakning til et obduktionsregister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip