Breiviks forklaring i ny retssag forbudt på tv: Frygter for hemmelige beskeder

Det er netop blevet besluttet, at forklaringen ikke skal vises på direkte tv, fordi man frygter, at Anders Behring Breivik vil forsøge at sende hemmelige beskeder til sine tilhængere gennem fjernsynet. Det skriver norske NRK.

Retten i Oslo har afsat fire dage til retssagen, som begynder 15. marts i en gymnastiksal, som fængslet, hvor Anders Behring Breivik afsoner sin straf, har stillet til rådighed.

I et brev til NRK forklarer retten, at der ikke vil være mulighed for at sende direkte tv, når Breivik forklarer sig, selvom interessen for sagen er stor.

- Retten har vurderet, at forklaringen ikke skal sendes i tv, fordi fokus kan blive fjernet fra det, som sagen handler om, over på hans ideologiske budskab, skriver Ina Strømstad, der er talsmand for dommeren.

Hun tilføjer, at man er bekymret for, at Anders Behring Breivik vil benytte muligheden til at formidle sine budskaber. Af samme grund afviser dommeren, at forklaringen kan blive vist med en forsinkelse. 

- Det kan være, at han vil give kodede beskeder. Budskaber, som ikke nødvendigvs er helt enkle at fortolke for dem, som sidder derude, men som personer kan opsnappe alligevel, lyder det fra Ina Strømstad til NRK.

Læs også: Anders Breivik klager over fængselsforhold og truer med at sultestrejke sig ihjel

Ved at afvise en direkte transmission, tager retten desuden hensyn til støttegruppen for ofrene den 22. juli, som har argumenteret for, at det kan belaste de pårørende, hvis massemorderens forklaring bliver sendt på tv.

Anders Behring Breiviks forsvarer har ifølge NRK ikke noget imod, hvis hele retssagen bliver vist på tv.

- Men jeg respekterer rettens beslutning. Vi har ønsket en offentlig sag og har ladet det være op til retten at vurdere de vanskelige hensyn, der er i sagen, lyder det fra advokaten Øystein Storrvik.

Storrvik tilføjer, at han først og fremmest er optaget af at diskutere sagens kerne: Nemlig de afsoningsforhold, som Breivik er så utilfreds med, at han har valgt at anlægge sag mod staten.

Anders Behring Breivik afsoner en forvaringsdom på 21 år for at have slået 77 mennesker ihjel i 2011.

Følg Dagens Politirapport for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip