Breve afslører: Prins blander sig i militær og mælkepriser

Prins Charles, førstearvingen til den britiske trone, beskyldes nu for at sætte sin politiske neutralitet på spil, efter at en lang række breve mellem prinsen og ministre i den britiske regering - tilbage i 2004-05 - er blevet offentliggjort.

I mere end ti år har britiske medier anført af avisen The Guardian kæmpet for at få indsigt i de såkaldte Black Spider-breve, der har fået sit tilnavn efter prins Charles' kradsede håndskrift med sort pen.

De 27 breve, som Højesteret har besluttet, at medierne gerne må se, viser, at den 66-årige tronarving er særdeles politisk interesseret i en lang række større og mindre emner.

Han opfordrede blandt andet den daværende premierminister, Tony Blair, til at sikre britiske soldater i Irak bedre udstyr, men også britisk mælkeproduktion, grævlingebestanden og albatrossens levevilkår i Patagonien har prinsen udtrykt sin mening om.

Selv om de fleste emner virker relativt uskyldige, må prinsen ikke lægge pres på ministrene for at gennemføre en bestemt politik, lyder kritikken.

- Han sætter den royale families fremtid på højkant ved at komme med politiske partsindlæg. Han er ikke i stand til at varetage sit kommende job, hvis han har en politisk agenda. Hans synspunkter varierer fra at være progressive over excentriske til at være direkte sindssyge, siger Paul Flynn, medlem af Underhuset for Labour.

Prinsens hof har i en udtalelse kritiseret offentliggørelse af brevene.

- Offentliggørelsen af de private breve kan kun medføre, at hans muligheder for at udtrykke sine bekymringer og komme med forslag i fremtiden, er blevet indskrænkede, hedder det.

Den konservative regering overvejer nu at ændre Freedom of Information Act-loven, der har ført til offentliggørelsen.

Prins Charles, der har brugt hele sit liv på at forberede sig på at blive britisk konge, er kendt for at lufte sine mange synspunkter, hvilket også kom til udtryk i en biografi sidste år.

Han skal overtage tronen, når hans mor, dronning Elizabeth II, engang dør.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip