Brevfadæse hos Bagmandspolitiet forpurrer ankesag

Syv ledende bankansatte slipper for en tur i landsretten for alvorlig økonomisk kriminalitet, der kunne have kostet dem en tur i fængsel.

Glemte breve hos Bagmandspolitiet redder dem, oplyser Vestre Landsret på sin hjemmeside.

Retten i Hjørring frifandt 1. juli de syv topfolk fra Ebh Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse for alvorlig økonomisk kriminalitet, og dommen blev anket af Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (Bagmandspolitiet).

Men anken blev sent af sted en dag for sent, slår landsretten fast.

Breve med besked om anken til de tiltale skulle senest være sendt 15. juli, men blev af lidt uklare omstændigheder først sendt 16. juli.

- Det forhold, at genparterne blev sendt per mail til forsvarerne den 15. juli 2015 og af politiet blev afleveret til de tiltalte den 16. juli 2015, kan ikke indebære en fravigelse af kravet om, at brevene skal være sendt den 15. juli 2015, skriver landsretten.

Ifølge medarbejderne hos statsadvokaten var brevene til de tiltalte gjort klar til afsendelse den 15. juli 2015 omkring klokken 14 og lagt i statsadvokaturens postrum.

Herfra er det usikkert, hvad der er sket.

- Der er på nogle punkter usikkerhed om de nærmere omstændigheder i forbindelse med, at medarbejderen fra PostNord den 15. juli 2015 hentede post i statsadvokaturens postrum, men det må lægges til grund, at brevene med genparterne af ankemeddelelsen ikke blev medtaget denne dag, skriver landsretten.

Det kan være en fejl begået af medarbejderen fra PostNord, lyder det i rettens gennemgang af sagen, som samtidig slår fast, at anklagemyndigheden ikke har "godtgjort, at brevene den 15. juli 2015 blev overgivet i PostNords varetægt".

I hvert fald blev Bagmandspolitiets medarbejdere først næste dag opmærksomme på, at de vigtige breve ikke var kommet af sted.

Retten i Hjørring frifandt otte mænd for anklagerne om kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri 1. juli. Bagmandspolitiet havde krævet fængselsstraffe på op til fire år og ankede frifindelsen for syv af personerne.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen udtalte 15. juli til Ritzau, at det var vigtigt, at landsretten får mulighed for at afgøre sagen.

- Efter at jeg og mine medarbejdere har læst den 350 sider lange dom meget grundigt, har vi besluttet at anke til Vestre Landsret, sagde han dengang

De syv var tiltalt for at have lagt en plan om at presse kursen på to obligationer og en bankaktie kunstigt i vejret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip