Brian Mikkelsen skoser DR for pilskæv exitpoll

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

DR skal sikre, at deres valgstedsmålinger - exit polls - er præcise. Det gælder ikke mindst, når DR - eller TV2 - offentliggør målingerne på valgdagen, da resultatet kan præge vælgerne.

Det siger De Konservatives politiske ordfører Brian Mikkelsen.

Han klandrer DR Nyheder for Epinions "exitprognose". Det er en hybrid af meningsmålinger før valget og valgstedsmålinger. Først fik Socialdemokraterne 22,7 procent, senere sagde prognosen 25,3 procent. Men Socialdemokraterne fik 29,5 procent af stemmerne som Danmarks største kommunale parti.

- Det er stærkt problematisk. Mange mennesker danner deres indtryk af det, de ser i løbet af dagen. Så går de tidligt i seng og vågner op til et andet danmarksbillede, end man troede, man havde. Det er ikke som os politiske nørder, der bliver oppe, siger Brian Mikkelsen.

- DR må tænke sig om. Når de bringer polls på valgdagen, så skal de være over-præcise. Man skal bruge ekstra ressourcer på, at der er flere (svarpersoner) med, så det bliver ordentlige analyser.

DR Nyheder beklager Epinions fejlagtige exitprognose, hvor Socialdemokraterne gik kraftigt tilbage, mens Venstre blev landets største parti. DR og flere andre medier omtalte hyppigt DR's exitprognoser.

Flere onsdagsaviser giver Socialdemokraterne en valglussing.

Brian Mikkelsen er ikke imponeret.

- Der hviler en forpligtelse på DR og for øvrigt også TV2 om, at de skal være helt sikre på, at metoden er rigtig, hvis de vover at bringe polls på valgdagen, siger han.

Brian Mikkelsen vil ikke forbyde meningsmålinger kort før valgdagen som i Frankrig, men kræver større selvjustits af medierne.

- De skal vide, at der hviler et specielt ansvar på dem. Folk regner med dét, de ser og hører, siger Brian Mikkelsen.

/ritzau/