Brite skal være EU's kommissær for sikkerhed

Skrevet af admin

02/08/2016

Mest læste i dag

EU-Kommissionens formand har besluttet at gøre den britiske kandidat til kommissionen, Julian King, til kommissær for sikkerhed, skriver flere nyhedsmedier.

Det var den tidligere britiske premierminister David Cameron, der udpegede King som det britiske medlem af kommissionen.

Den britiske forgænger i Kommissionen, Jonathan Hill, valgte at træde tilbage, efter at de britiske vælgere 23. juni ved en folkeafstemning afgjorde, at Storbritannien skal forlade EU.

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kan ikke på egen hånd udnævne King. Briten skal også godkendes af EU-Parlamentet.

Posten, som King er tildelt, skal beskæftige sig med bekæmpelse af terrorisme, organiseret kriminalitet og cyberforbrydelser.

Det indebærer blandt andet at "opgradere Europols antiterror-center", siger Juncker.

King ventes at møde op i EU-Parlamentet for at blive grillet af medlemmerne i begyndelsen af efteråret. Der er lige nu alt andet end positive følelser over for Storbritannien blandt et stort flertal af parlamentsmedlemmerne.

King er en erfaren diplomat, som tidligere har fungeret som stabschef for to tidligere britiske topembedsmænd i EU: Tidligere kommissær Peter Mandelson og EU's udenrigspolitiske chef Catherine Ashton.

Han har også været britisk ambassadør i Irland, som er det land, der formentlig vil komme til at lide hårdest under, at Storbritannien forlader EU. Senest har han været Storbritanniens ambassadør i Frankrig.

Den konservative britiske regering tøver fortsat med at aktivere artikel fem i Lissabon-traktaten om udmeldelse af EU. Når det sker, indledes en to år lang proces, der afsluttes med, at båndene mellem EU og Storbritannien klippes.

Den nyudnævnte premierminister, Theresa May, har lovet, at hendes regering om ikke så længe vil aktivere artikel fem, men hun har også ladet forstå, at hun inden da gerne vil have forhandlinger om Storbritanniens fremtidige relationer til EU.

Det afvises pure af EU-Kommissionen, som siger, at det først kan drøftes, når den britiske opsigelse er en realitet.

/ritzau/