Briter samler milliard til at sende Concorde på vingerne

Skrevet af admin

19/09/2015

Dagens topnyheder

Concorde-flyet, som blev taget ud af drift i 2003, kan snart være tilbage på vingerne, da en gruppe entusiaster har samlet investorer til at købe en enkelt udgave af flyet, der er kendt for at fare af sted med to gange lydens hastighed.

Club Concorde vil have flyet klar i 2019, skriver BBC, som rapporterer, at gruppen af britiske entusiaster har samlet 120 millioner britiske pund, svarende til 1,23 milliarder danske kroner.

- Vi er helt overvældede over entusiasmen og viljen til at investere. Dette støttearrangement viser, hvor meget folk stadig beundrer Concorden og ønsker at se den på vingerne igen, siger Paul James, Club Concordes direktør.

Flyet skal bruges til show og private flyvninger.

Gruppen vil også udstille et andet Concorde-fly i London.

I øjeblikket forhandler Club Concorde om at købe et fly, der er udstillet i lufthavnen Le Bourget ved Paris.

Et flystyrt 25. juli i år 2000 blev dødsstødet for flytypen, hvis overlevelse som passagerfly i forvejen var i frit fald på grund af et skyhøjt brændstofforbrug og meget dyre billetter.

Flyet havde kapacitet til 100 passagerer, og det bruger 25.000 liter brændstof i timen, hvilket er tre gange så meget per passager som et traditionelt fly.

En returbillet fra Paris til New York kostede typisk omkring 75.000 kroner.

Ulykken i Paris, hvor Concorden, som betyder "enighed" på fransk, styrtede ned i et hotel, kostede 113 mennesker livet, heraf to danskere

Tragedien medførte en større gennemgang af flyets sikkerhed.

I dag står flyene på museer rundt omkring i verden. Flyet blev første gang testet i 1969 og sat i rute i 1976.

/ritzau/