Briterne ønsker bindende løfter i EU-genforhandling

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, siger til BBC, at Storbritannien ønsker "banksikre løfter", som er legalt bindende i genforhandlingerne med EU.

Til et spørgsmål om, hvorvidt den britiske premierminister, David Cameron, blot vil opnå et vagt løfte om traktatændringer engang i fremtiden, svarer den britiske udenrigsminister:

- Det, som vi ønsker, er juridisk bindende, banksikre løfter. Forpligtelser, som er juridisk bindende.

Hammond tilføjer, at der også kan blive tale om internationale aftaler mellem medlemslandene, som bliver registreret som folkeretlige og juridisk bindende aftaler, og som domstolene tager hensyn til ved retlige afgørelser.

- Disse skal så indarbejdes i traktaterne, når den næste lejlighed opstår - når traktatspørgsmål næste gang står åbne, siger han videre.

Cameron har lovet sine EU-kolleger, at han i begyndelsen af november kommer med en skriftlig redegørelse for de konkrete ændringer, han ønsker for Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

Cameron håber, at han kan få opfyldt så mange af sine krav, at han kan indgå en aftale, som han efterfølgende kan anbefale de britiske vælgere ved en folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU.

Diplomatiske kilder i Bruxelles forventer over en kam, at der bliver tale om særdeles svære forhandlinger, der ud over det reelle indhold også får et stærkt taktisk element med mange nærsammenbrud, da Cameron har brug for at vise de britiske vælgere, at han ikke er gået efter nemme løsninger.

Det er to et halvt år siden, den britiske regeringsleder kom med sit løfte til vælgerne om, at han vil genforhandle betingelserne for det britiske EU-medlemskab og sende den nye aftale til folkeafstemning senest i 2017.

Briterne ønsker blandt andet at lægge afstand til EU-traktaternes vision om EU som "en stadigt tættere union" og en garanti for ligebehandling af lande i og uden for euroen samt bedre værn mod andre EU-borgeres misbrug af Storbritanniens velfærdssystem.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip