Briterne undersøger gammelt giftdrab på KGB-agent

Otte år efter Aleksandr Litvinenkos død har Storbritannien torsdag indledt en offentlig høring, der skal forsøge at finde frem til de personer, der dræbte den russiske dissident og tidligere KGB-agent.

Litvinenko blev i 2006 forgiftet med det radioaktive Polonium-210. Han beskyldte selv Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at have beordret forgiftningen, men russerne afviser beskyldningen.

Dommeren Robert Owen, der står i spidsen for den offentlige afhøring, siger torsdag, at han har en række spørgsmål til russerne, som han ønsker svar på i forbindelse med opklaringen. Samtidig oplyser han, at han vil få muligheden for at se hemmelige beviser bag lukkede døre.

Ruslands ambassadør i London, Aleksandr Jakovenko, sagde i sidste uge, at Moskva ikke vil acceptere undersøgelsens dom, hvis der fremlægges hemmelige beviser.

Britisk politi har haft den tidligere russiske spion Andrej Lugovoj som hovedmistænkt og har udstedt en arrestordre på ham samt hans tidligere kollega Dmitri Kovtun - men Moskva har nægtet at udlevere dem.

Sidste år afviste den britiske regering en anmodning om en undersøgelse af den spektakulære sag, hvor den tidligere agent blev forgiftet, da han drak te forgiftet med en sjælden radioaktiv isotop i et luksushotel i den britiske hovedstad.

Beslutningen om at indlede en offentlig høring kommer på et tidspunkt, hvor premierminister David Cameron har stillet sig spidsen som fortaler for nye sanktioner mod russerne efter den formodede nedskydning af et malaysisk passagerfly i det østlige Ukraine.

Forholdet mellem de to lande blev stærkt forværret, efter at den 43-årige Litvinenko, der havde fået britisk statsborgerskab, døde.

Litvinenko beskyldte selv Vladimir Putin for at stå bag forgiftningen af ham. Kreml har hele tiden afvist, at Rusland er involveret i sagen.

Den offentlige høring forventes først at være færdig i slutningen af 2015.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip