Britisk erhvervsikons ridderskab i fare efter skandale

Efter en lang proces har det britiske parlament fældet sin dom over Sir Phillip Green og den enorme skandale, hans ejerskab af tøj- og husholdningskæden BHS er endt i. Det er ikke faldet kønt ud.

Rapporten slår ifølge The Guardian fast, at Sir Phillip Green "systematisk plyndrede" BHS, inden han solgte det videre for ét pund. Kæden er nu konkurs.

Samtidig slår rapporten fast, at han komplet negligerede at indbetale penge til ansattes pensionsordning, der nu står tilbage med et hul på 571 millioner pund, 5,1 milliarder kroner. Det kan koste dyrt for de 11.000 nuværende ansatte og de 20.000 pensionister.

- Sir Phillip Green trak systematisk hundreder af millioner pund ud af BHS, betalte meget lidt skat og gjorde sig selv og sin familie fantastisk rige.

- Samtidig efterlod han selskabet og pensionsordningen så svage, at et kollaps var uundgåeligt, skriver rapporten ifølge The Guardian.

Sagen bliver kaldt for et billede af "kapitalismens uacceptable side" og har fået parlamentsmedlemmerne bag den til at kræve, at Sir Phillip Green enten redder pensionisterne eller får frataget det ridderskab, han i 2006 fik for sin indsats i erhvervslivet.

Rapporten skriver nemlig ikke bare, at han har ødelagt BHS for sin egen vindings skyld, men at den ikke har fundet nogle beviser for den dygtighed ud i forretning, der gav ham ridderskabet.

- Hans rygte som kongen af detailhandel ligger sammen med ruinerne af BHS.

- Hvilken slags mand kan tælle sin formue i milliarder men ved ikke, hvad anstændig opførsel er, spurgte formanden for komiteen, der har undersøgt sagen, Frank Field, ved offentliggørelsen.

- Hvis Sir Phillip Green ikke vil gøre det anstændige over for sine tidligere ansatte, så bør han få frataget sit ridderskab. Og hvis han siger, han ikke har råd, kan han sælge sin ekstra yacht, siger partiet Labours finanspolitiske ordfører, John McDonnell, ifølge The Guardian.

Storbritanniens nye premierminister, Theresa May, har oven på rapporten lovet at "reformere kapitalismen".

/ritzau/

 

Dagens Gossip