Britisk EU-nej udgør stor risiko for europæisk økonomi

Den kommende britiske folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU udgør en betydelig risiko for de økonomiske udsigter for både Storbritannien og resten af EU.

Men hvad konsekvenserne mere nøjagtigt vil være, hvis det ender med et nej 23. juni, tør EU-Kommissionen ikke kaste sig ud i en vurdering af i sin økonomiske forårsprognose, der offentliggøres tirsdag.

- Vores forudsigelser bygger på den antagelse, at der ikke sker nogle ændringer af politikken, og når det gælder Storbritannien, ved vi jo godt, hvad ingen ændring af politikken betyder, siger EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, på et pressemøde.

Han understreger samtidig, at han ikke vil begynde at kommentere på "det emne".

Foreløbig vurderer EU-Kommissionen så, at den økonomiske vækst i EU i år bliver 1,8 procent og næste år 1,9 procent. Det er i begge tilfælde 0,1 procentpoint lavere end i vinterprognosen i februar.

Britisk økonomi ventes også at vokse med henholdsvis 1,8 og 1,9 procent i år og næste år, men det er en nedjustering fra 2,1 procent begge år i den seneste prognose.

- Usikkerheden, der omgiver disse forudsigelser, er substantiel, og de europæiske økonomiske forventninger er udsat for betydelige risici til den dårlige side, hedder det i forårsprognosen med henvisning til blandt andet den britiske folkeafstemning.

Men hvor EU holder sig tilbage, var OECD, den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation, i sidste uge anderledes klar og kontant i sine vurderinger af konsekvenserne, hvis Storbritannien melder sig ud af EU.

Ifølge OECD's beregninger vil et farvel til EU ramme britisk økonomi som "en større negativ chokeffekt".

Generalsekretæren i OECD, Angel Gurría, sammenligner Brexit - et britisk EU-farvel - med en skat.

- Det vil groft sagt svare til, at man i løbet af fire år vil miste en månedsløn, og derfra fortsætter det. Der vil være et konstant tab, sagde han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip