Britisk finansminister lokker Skotland med skatte-goder

Stemmer skotterne nej til at løsrive sig fra Storbritannien, venter der en række goder i form af mere selvstændighed på skat og velfærdsområderne.

Søndag lover den britiske finansminister, George Osborne, nemlig, at skotterne kan overtage en række beføjelser, hvis de stemmer nej den 18. september. Det sker i kølvandet på en chokmåling, hvor et flertal af de skotske vælgere bakker op om selvstændighed.

- I de kommende dage kommer I til at se en handlingsplan for at give flere beføjelser til Skotland, flere skattebeføjelser, mere købekraft og mere magt over velfærdsstaten. Og det vil blive sat i værk i det øjeblik, der foreligger et nej fra folkeafstemningen, siger George Osborne til BBC.

Osborne siger videre, at planerne er ved at blive vedtaget af de tre største partier i det britiske parlament, og at de vil blive lagt frem inden for de næste dage.

Lokkemaden fra London kommer efter, at den skotske løsrivelsesbevægelse for første gang har taget føringen i en meningsmåling, hvor 51 procent af de adspurgte skotter bakker op om skotsk løsrivelse, mens 49 procent vil forblive britiske borgere i Det Forenede Kongerige.

Selv om forskellen på to procentpoint er behæftet med statistisk usikkerhed, kan den nye rundspørge få afgørende betydning i den sidste fase af valgkampen, nu da folkeafstemningens initiator, førsteminister Alex Salmond, har fået ekstra vind i sejlene.

Spørgsmålet til de fem millioner stemmeberettigede skotske vælgere vil helt præcist lyde: "Should Scotland be an independent country?" ("Bør Skotland være et selvstændigt land?").

Hvis skotterne stemmer ja til, at Skotland skal blive et selvstændigt land, skal Skotland og Storbritannien i gang med at forhandle om en opdeling af landenes valuta, fordeling af britisk gæld, olieressourcer, skæbnen for britiske atomvåben og meget andet, har Salmond bebudet.

De store partier i Storbritannien, altså Labour, De Konservative og De Liberale Demokrater, har tidligere lovet Skotland, at lokalparlamentet i Edinburgh vil få yderligere beføjelser, hvis Skotland bliver i Storbritannien.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip