Britisk kemilærer får seks års fængsel for IS-hjælp

05/03/2015 18:08

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En britisk gymnasielærer i kemi har fået seks års fængsel for støtte til Islamisk Stat i Syrien og for selv at forsøge at rejse til landet.

Den 30-årige blev pågrebet af politiet for to år siden, og torsdag faldt straffen ved en domstol i London.

Jamshed Javeeds familie forsøgte angiveligt at forhindre den 30-årige lærer i at rejse, og de gemte blandt andet hans pas.

Læreren, som har undervist på et gymnasium i Bolton, var ifølge politiet i Manchester "fast besluttet på at gennemføre sin plan".

Javeed blev sidste år dømt efter en britisk terrorlov, da han ved en domstol i London erkendte sig skyldig i at bistå andre til at begå terror og for at forberede en rejse til Syrien.

Ifølge britiske myndigheder menes i omegnen af 500 briter, hvoraf de fleste med muslimsk baggrund, at være rejst til Irak og Syrien for at kæmpe.

Ifølge regeringen i London udgør enhver hjemvendt kriger en potentiel fare for landets sikkerhed.

Et familiemedlem til gymnasielæreren havde i august 2013 undret sig over, at Jamshed Javeed ændrede adfærd.

Nogle måneder senere fortalte han til familien, at han havde købt udstyr til både sig selv og andre Islamisk Stat-militante, og at han var parat til at rejse til Syrien.

Den 30-årige havde blandt andet købt tøj, batterier, opladere og kommunikationsudstyr som hjælp til de militante islamister.

/ritzau/Reuters