Britisk minister beklager langsommelige atomforhandlinger

Der sker fremskridt i forhandlingerne mellem Vesten og Iran om landets omstridte atomprogram, men det går "frygtelig langsomt".

Sådan lyder budskabet fra Storbritanniens udenrigsminister, Philip Hammond, fredag, hvor der er sat en deadline for at nå en endelig aftale.

- Vi gør fremskridt, men det går frygtelig langsomt. Der er stadig problemer, der skal løses.

- Jeg er sikker på, at arbejdet mellem vores embedsmænd og iranerne i løbet af de næste 12 timer vil klare noget af teksten, og så kan vi omgruppere i morgen og se, om vi kan klare de sidste knaster, siger Philip Hammond.

Tidsfristen for at nå en endelig aftale i Wien om det iranske atomprogram udløber midnat natten til lørdag, men den er før blevet udskudt flere gange.

I løbet af de seneste to uger har Iran, USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Tyskland og Kina to gange skubbet fristen for, hvornår den endelige aftale skal være på plads.

Aftalen indebærer blandt andet, at Iran vil lade inspektører fra FN's Atomenergiagentur (IAEA) få adgang til landets atomanlæg.

Til gengæld håber Iran, at de sanktioner, der er indført på grund af det omstridte atomprogram, vil blive ophævet.

Irans viceudenrigsminister, Abbas Araqchi, sagde torsdag, at aftaleteksten var "omkring 96 procent færdig".

Mens spørgsmålet om at fjerne sanktionerne i det store hele er på plads, er der fortsat uenighed om det iranske krav om, at våbenembargoen mod landet ophæves.

Regeringen i Teheran mener, at FN's embargo mod handel med konventionelle våben skal ophæves - et synspunkt som Rusland støtter.

Vestlige lande er derimod ikke meget for at lade Iran begynde at importere våben på grund af iranernes støtte til visse parter i nogle af de igangværende konflikter i Mellemøsten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip