Britisk minister: Krim er stadig en del af Ukraine

Selvom over 96 procent af befolkningen på Krim vil være russere, så betragter Storbritannien stadig halvøen som en del af Ukraine.

Det siger den britiske udenrigsminister, William Hague, efter at både EU og USA har indført sanktioner mod en række russiske og ukrainske topledere for at stå bag den optrappede situation på Krim og i Ukraine.

- Vi er vidne til at klart forsøg på annektering af en del af det selvstændige territorium i en uafhængig europæisk stat gennem militær magt og en ulovlig og uberettiget folkeafstemning, siger William Hague.

- For Storbritannien og dets allierede er Krim stadig en del af Ukraine, tilføjer han.

Den britiske udenrigsminister opfordrer endnu en gang Rusland til at gå i dialog med Ukraine og det internationale samfund for at løse krisen.

- Hvis Rusland bliver ved med at ignorere disse opfordringer, får det alvorlige konsekvenser, lyder truslen.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har dog signaleret, at han ikke har tænkt sig at ændre kurs. Putin underskrev mandag en erklæring om, at Rusland anerkender Ukraines Krim-region som en selvstændig stat.

Beskeden fra Kreml kom efter, at Krims ledere erklærede, at 96,77 procent af stemmerne i søndagens folkeafstemning gik ind for et selvstændigt Krim.

Afstemningen er både blevet fordømt og erklæret ulovlig af styret i Kijev og af Vesten.

Udfaldet af Krim-afstemningen understregede, hvor dyb mistillid der er til EU og de proeuropæiske magthavere i Kijev i de russisk-talende områder.

Mange af Krims indbyggere festede natten til mandag over afstemningens udfald og satte russiske flag op over alt, mens de drev rundt i de regnvåde gader og sang sange fra den svundne sovjetæra.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip