Britisk opposition er splittet om EU efter formandsvalg

14/09/2015 13:10

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Inde eller ude? Spørgsmålet om Storbritanniens medlemskab af EU splitter oppositionen efter weekendens formandsvalg i det slagne Labour.

Efter uroen i partitoppen slår Labours udenrigsordfører, Hilary Benn, over for BBC fast, at partiet går efter fortsat britisk EU-medlemskab "uanset betingelserne".

Søndag besluttede den fremtrædende Labour-politiker Chuka Umunna at forlade sit ordførerskab i frustration over, at partiet ikke går helhjertet efter et ja ved den folkeafstemning, som inden 2017 skal afgøre, om briterne bliver i EU.

Splittelsen er opstået, da partileder Jeremy Corbyn indtil videre har nægtet at give garanti for, at han ikke selv vil støtte et farvel til EU.

Partilederen satte kryds ved "nej", da briterne i 1975 stemte om EF-medlemskab (forgængeren for EU), bemærker nyhedsbureauet Reuters.

Corbyn blev valgt på en kongres lørdag med 60 procent af stemmerne. Han overtog ledelsen efter det sviende valgnederlag 7. maj, da Ed Miliband straks efter meddelte, at han trak sig.

Problemet for mange i partiet er, at Corbyn ikke har ønsket at melde klart ud om EU-skæbnen. Mens partilederen er tavs, forsøger hans nærmeste at dysse sagen ned:

- Jeremy har understreget, at han vil kæmpe for et bedre EU. Vi vil køre kampagne for, at Storbritannien forbliver en del af EU, siger Hilary Benn. Han tilføjer, at dette gælder "uanset betingelserne".

Premierminister David Cameron har lovet vælgerne, at han vil forhandle en bedre aftale for briterne.

Blandt andet har den siddende regering luftet planer om blandt andet at begrænse muligheden for, at EU-borgere kan komme til Storbritannien og få socialhjælp og tage job for næsen af briterne.

Lord Mandelso, der er tidligere Labour-minister, advarede søndag om, at partilederens fravær af en klar holdning kan underminere ja-siden.

Chuka Umunna, der blev nævnt som mulig arvtager efter Milibands exit, kan "ikke få øje på nogen betingelse", der ville få ham til at stemme nej til EU, sagde han søndag.

/ritzau/