Britisk rapport: Folk fra Eritrea risikerer forfølgelse

admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

Samtidig med at Udlændingestyrelsen offentliggjorde en rapport om sikkerheden i Eritrea, lagde det britiske indenrigsministerium en rapport ud om samme emne.

Men med en helt anden konklusion. Det skriver Politiken.dk

Den danske rapport fik i sidste uge Udlændingestyrelsen til at konkludere, at det er sikkert at sende desertører og militærnægtere fra Eritrea tilbage, hvis de underskriver et såkaldt angrebrev og betaler en strafskat.

I rapporten fra det britiske indenrigsministerium, også fra november, er konklusionen, at nægtere og desertører bør have asyl.

- Regeringen (i Eritrea, red.) betragter folk som politiske modstandere, hvis de deserterer eller unddrager sig militærtjeneste, og behandlingen af disse folk vil sandsynligvis medføre forfølgelse, står der i den britiske rapport, som bruges af myndigheder til at træffe beslutninger i asylsager.

Udlændingestyrelsen vurderer derimod, at den danske såkaldte fact finding-mission i Eritrea har givet ny information, der viser, at eritreiske statsborgere, der er udrejst illegalt og har unddraget sig værnepligt, godt kan genindrejse.

Trods Storbritanniens lempeligere tildeling af asyl fastholder vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lykke Sørensen den danske praksis.

- De nye oplysninger viser, at eritreiske statsborgere, der er udrejst illegalt og har unddraget sig værnepligt, godt kan genindrejse, hvis de betaler to procent i skat til den eritreiske stat og underskriver et "angre-brev", skriver hun i en mail til avisen.

- Vi har også fået bekræftet, at personer i den alder, hvor man typisk skal aftjene nationaltjeneste, og som opholder sig i udlandet, rejser tilbage til Eritrea uden problemer.

/ritzau/