Britisk regering genoptager Litvinenkos giftsag

Den britiske regering meddelte tirsdag, at der vil foretaget en offentlig undersøgelse af omstændighederne omkring Aleksander Litvinenkos død i London i 2006.

Den russiske dissident og tidligere KGB-mand blev i 2006 forgiftet med det radioaktive Polonium-210, som formentlig var anbragt i hans mad.

Sidste år afviste den britiske regering en anmodning om en undersøgelse af den spektakulære sag, hvor den tidligere agent blev forgiftet, da han drak te forgiftet med en sjælden radioaktiv isotop i et luksushotel i den britiske hovedstad. Kreml har hele tiden afvist, at Rusland er involveret i sagen.

Beslutningen om en fornyet sag kommer på et tidspunkt, hvor premierminister David Cameron har stillet sig spidsen som fortaler for nye sanktioner mod russerne efter den formodede nedskydning af et malaysisk passagerfly i det østlige Ukraine.

- Det er over syv år siden, at Litvinenko døde, og jeg håber meget, at denne efterforskning vil være til trøst for hans enke, siger den britiske indenrigsminister, Theresa May, i en erklæring.

Forholdet mellem de to lande blev stærkt forværret, efter at den 43-årige Litvinenko, der havde fået britisk statsborgerskab, døde. En genoptagelse af sagen vil øge spændingerne mellem London og Moskva på et tidspunkt, hvor det i forvejen er på frysepunktet på grund af Ukraine-krisen.

Litvinenko beskyldte selv Vladimir Putin for at stå bag forgiftningen af ham.

I London siger en erfaren dommer, at der er beviser i sagen, som er belastende for Kreml.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip