Britiske demonstranter til Cameron: Stop nedskæringer

Titusindvis af mennesker er på gaderne i Westminster i den britiske hovedstad, London, hvor de demonstrerer mod den nye konservative regering og dens planer om besparelser.

"Stop besparelserne nu" og "Afvis tory-styret" står der på bannerne, som demonstranterne har båret med sig fra Bank of England i hovedstadens finansdistrikt til parlamentet i Westminster.

"Tory" er kaldenavnet for de konservative, der ledes af premierminister David Cameron.

Politiet vil ikke vurdere, hvor stor demonstrationen er, men arrangørerne siger, at der er flere hundredetusinde på gaden.

Det er paraplyorganisationen Folkets Forsamling Mod Nedskæringer, der har organiseret demonstrationen. Den støttes af flere fagforbund, fredsaktivister og flere politikere fra Arbejderpartiet og De Grønne.

- Denne demonstration har overgået vore forventninger. I dag er begyndelsen på en massebevægelse, der går mod regeringen, siger en talskvinde for organisationen.

Demonstranterne står ikke bare og kigger. De har hørt taler af blandt andre sangerinden Charlotte Church og komikeren Russell Brand.

- Hvis du skammer dig over, at du må have fødevarehjælp, fordi denne regering hellere ser dig sulte, så rank ryggen. Du har moralen på din side, sagde sangerinden i sin tale.

De britiske konservative vandt overraskende absolut flertal i parlamentet ved valget i maj.

Partiet stod også i spidsen for den koalitionsregering, der i de fem år op til valget førte en sparepolitik for at få has på Storbritanniens store budgetunderskud.

I valgkampen sagde Cameron, at det er nødvendigt med yderligere besparelser for at få underskuddet helt væk.

Regeringen planlægger at reducere de sociale udgifter med yderligere 12 milliarder pund, omkring 120 milliarder kroner.

Den store gæld, siger Cameron-regeringen, gør Storbritannien sårbar, hvis verden rammes af en ny finanskrise.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip