Britiske Ken Loach vinder Guldpalmen i Cannes

admin

424 uger siden

|

22/05/2016

Dagens topnyheder

Med sine socialrealistiske film er den britiske instruktør Ken Loach både blevet kaldt aktivist, socialist og humanist.

Det er da også med et socialrealistisk drama om den britiske velfærdsstats mangler, at instruktøren søndag aften kan kalde sig vinder af hovedprisen, Guldpalmen, ved årets filmfestival i Cannes.

Ken Loach vinder med filmen "I, Daniel Blake", som handler om den handicappede håndværker Daniel Blake, der kæmper med bureaukratiet i det britiske velfærdssystem.

En dag møder han den unge, enlige mor til to, Katie, på et socialkontor. Bureaukratiet vil hverken Katie eller Daniel det godt, og de må tage ekstreme midler i brug.

- Den verden, vi lever i, er et farligt sted lige nu. Vi er grebet af et farligt projekt, som vi kalder nyliberalisme, der har bragt os nær en katastrofe, lød det fra Loach, da han modtog prisen.

- Vi skal sprede budskabet om håb - vi må sige, at en anden verden er mulig og nødvendig.

Ken Loach, som fylder 80 år i næste måned, vandt også hovedprisen ved filmfestivalen i 2006.

Den danske instruktør Nicolas Winding Refn var med filmen "Neon Demon" også blandt de nominerede til den prestigefulde pris, men må altså tage tomhændet hjem fra Cannes.

I år er det blandt andet den danske skuespiller Mads Mikkelsen, der som jurymedlem har været med til at afgøre, hvem der skulle have den prestigefyldte filmpris.

Prisen for bedste instruktør deles af rumænske Cristian Mungiu og franskmanden Olivier Assayas. Mungiu bliver belønnet for at instruere filmen "Graduation", mens Assays tager prisen for filmen "Personal Shopper".

Prisen for bedste skuespiller går til den iranske Shahab Hosseini i filmen "The Salesman", mens bedste kvindelige hovedrolle er filippineren Jaclyn Jose for hendes hovedrolle i filmen "Ma' Rosa".

/ritzau/