Britiske soldater frikendt for drab og tortur i Irak

Britiske soldater fejlede i deres behandling af ni irakiske fanger i forbindelse med Storbritanniens indsats i Irak i 2004, viser en omfattende undersøgelse ifølge BBC.

Omvendt er de langt mere alvorlige beskyldninger om drab og tortur ikke sande, lyder det i den såkaldte Al-Sweady-undersøgelse.

Således konkluderes det, at disse beskyldninger bygger på "bevidste løgne og hensynsløs spekulation, der var rodfæstet i fjendtlighed", skriver BBC.

Al-Sweady-undersøgelsen blev iværksat i 2009 af den daværende forsvarsminister Bob Ainsworth og har kostet omtrent 30 millioner britiske pund.

Undersøgelsen blev iværksat i kølvandet på beskyldninger fra irakere om, at briterne havde taget dem til fange og dræbt op til 20 af dem i forbindelse med og efter kampe i det sydlige Irak.

Irakiske vidner har sagt til efterforskerne, at soldaterne dræbte mændene i Abu Naji-lejren i maj 2004, og at de fejlede i deres behandling af ni fanger.

De britiske soldater har insisteret på, at irakerne døde i kamp, og at fangerne desuden blev behandlet efter reglerne.

Men lederen af undersøgelsen, Thayne Forbes, kan altså pure afvise de alvorligste anklager, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg er kommet til den klare konklusion, at langt størstedelen af beskyldningerne rettet mod det britiske militær, herunder de mest alvorlige, var helt og aldeles uden berettigelse, siger han.

Ikke desto mindre fastslår Forbes, at behandlingen af fanger i visse tilfælde ikke var acceptabel.

Det drejer sig blandt andet om, at fangerne ikke blev tilbudt tilstrækkelig mad, og at de inden afhøringer blev nægtet søvn.

Hertil kommer, at irakerne over længere perioder blev tvunget til at dække øjnene til, selvom det ikke tjente noget sikkerhedsmæssigt formål, lyder det i rapporten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip