Broderskabets leder idømmes fængsel på livstid

Skrevet af admin

|

05/07/2014

Dagens topnyheder

En egyptisk domstol har lørdag dømt lederen af Det Muslimske Broderskab, Mohamed Badie, til fængsel på livstid.

Også 36 andre islamister skal tilbringe resten af deres liv i fængsel, mener domstolen, der samtidig stadfæster dødsdomme mod 10 andre tilhængere af Det Muslimske Broderskab.

Størstedelen af de dødsdømte er imidlertid på flugt, skriver AFP.

Mohamed Badie, der ved lørdagens retsmøde stod tiltalt for sin rolle i dødelige demonstrationer i juli sidste år, har allerede modtaget dødsdomme i to andre sager.

I alt er han sigtet i næsten 40 sager, der alle vil kunne medføre dødsstraf.

De mange retssager mod Badie og andre medlemmer af Broderskabet er rejst, efter at militæret sidste år væltede den folkevalgte islamistiske præsident, Mohamed Mursi.

I den seneste tid har egyptiske domstole dømt flere end 200 islamister til døden i en praksis, der har skabt international bekymring.

Blandt andet har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International påpeget, at retssystemet bruges som et politisk redskab.

- Vi ser en vilkårlig indstilling til både retssystemet i sig selv og især til dødsstraf, sagde vicegeneraldirektør i Amnesty Danmark, Trine Christensen, i slutningen af juni til Ritzau.

- Det er helt tydeligt, at man bruger dødsstraf og retssalen helt hensynsløst som en måde at undertrykke politisk modstand på og knuse al opposition, lød det fra vicegeneraldirektøren.

I 2011 blev Det Muslimske Broderskabs parti, Friheds- og Retfærdighedspartiet, Egyptens største og erobrede knap halvdelen af alle sæder i parlamentet.

Året efter vandt Broderskabets Mohamed Mursi præsidentvalget og blev den første islamistiske leder i det nordafrikanske land.

Utilfredsheden med Broderskabets styre steg dog hurtigt i løbet af 2012, og den 3. juli 2013 blev Mursi fjernet fra præsidentposten af militæret.

Det Muslimske Broderskab blev samme år erklæret for en ulovlig terrororganisation.

/ritzau/AFP