To brødre får mildere straf i sag om terror-træning

To brødre er mandag blevet straffet med fængsel i to år for at have forsøgt at arrangere terror-træning i en lejr i Somalia.

Vestre Landsret i Aarhus har nedsat straffen betragteligt i forhold til resultatet i byretten, hvor brødrene hver fik tre år og seks måneder.

Det er første gang, at domstolene tager stilling til en sag om træning til terror.

Begge brødre er blevet løsladt ved domsafsigelsen, oplyser den enes forsvarer, advokat Thorkild Høyer.

De har været indespærret i for lang tid i forhold til dommen - varetægtsfængslingen har nemlig stået på i to år og en måneds tid.

Brødrene, 26-årige Guleed Mohamed Warsame og 20-årige Nuur Mohamed Warsame, blev kendt skyldige i at have forsøgt at arrangere, at storebroren fik træning i en lejr drevet af al-Shabaab i Somalia.

Den ældste opholdt sig i en lejr kaldet "Brøndene" fra januar til februar 2012.

Her forsøgte han at blive oplært i at begå terrorhandlinger uden for Somalia, har nævningetinget fastslået.

Under hele forløbet har brødrene dog nægtet sig skyldige.

De har under sagen i landsretten fortalt, at de have nogle løse strøtanker om at begå et tyveri eller røveri i en moské i Norge til 24 millioner kroner.

På aflyttede samtaler snakkes der om at "slagte og myrde", men det var rent pral, har brødrene forklaret.

Under aflyttede telefonsamtaler kan man høre, at der tales om, at storebroren blandt andet skulle lære at lave bomber.

Men flertallet i landsretten har ikke set beviser for, at han faktisk fik oplæring i at fremstille bomber, bruge våben eller andet. Derfor er de to brødre kun dømt for forsøg.

Netop dette indgår som et formildende moment ved udmålingen af straffen.

Og landsretten lægger også vægt på, at det ikke er til at vide, hvordan han ville have reageret, hvis han var kommet frem til egentlig træning.

Kort efter opholdet i lejren skyndte han sig da også hjem til Danmark.

På den anden side skal forsøg på oplæring til træning give "ubetinget fængselsstraf af betydelig længde," lyder det i dommen.

Det var den yngste, der havde købt flybilletter og udlånt sit pas, ligesom han havde indsamlet og sendt penge ned til den ældre. Desuden støttede han ham med råd og opmuntring.

/ritzau/

 

Dagens Gossip