Bror til Rabin-morder er i husarrest for drabstrusler

En domstol i Israel har placeret Hagai Amir under husarrest, fordi han på sin Facebook har truet Israels præsident, Reuven Rivlin, på livet.

Hagai Amir er bror til Yigal Amir, som i 1995 myrdede Israels premierminister Yitzhak Rabin ved en fredsdemonstration i Tel Aviv.

De to israelske brødre blev begge sat i fængsel efter drabet.

Hagai Amir blev dømt for at have hjulpet sin bror med at planlægge drabet. I 2012 blev Hagai Amir løsladt efter 16 års fængsel.

Men i mandags blev han anholdt, efter at han på sin Facebook skrev, at det er på tide, at Rivlin "forlader denne verden".

Det skrev han, efter at der dagen forinden havde været en ceremoni i anledning af 20-året for drabet på Rabin.

Ved denne lejlighed lovede Rivlin, at han aldrig vil efterkomme Yigal Amirs tilhængeres opfordringer til at løslade morderen fra fængslet, hvor Yigal Amir afsoner en dom på livstid.

Det fik Hagai Amir i det digitale blækhus.

- Tiden er kommet, hvor Rivlin og den zionistiske stat skal forlade denne verden på grund af de forbrydelser, de har begået mod deres folk. Denne dag er ikke langt væk.

Amir-brødrene tilhører radikale ortodokse jøder, som ikke anerkender den sekulære stat Israel, der blev oprettet i 1948.

Kun Gud har autoritet til at oprette en jødisk stat, mener nogle yderliggående ortodokse jøder.

Hagai Amir fik i øvrigt forlænget sin fængselsstraf med 12 måneder, fordi han i 2006 truede den daværende premierminister, Ariel Sharon, på livet.

Han sagde da til en vagt: - Jeg kan foretage et telefonopkald og sikre, at Sharon bliver dræbt og sprængt i luften.

Sharon beordrede året forinden - i 2005 - en ensidig israelsk rømning af Gazastriben, hvilket vakte vrede blandt israelere på højrefløjen.

Ved attentatet i 1995 skød Yigal Amir Rabin tre gange i ryggen. Det blev dengang tolket som et forsøg på at ødelægge fredsprocessen, der var i en fase, hvor der var ved at blive oprettet palæstinensiske selvstyreområder.

Rabin blev 73 år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip