Brosbøl er glad for EU-aftale om plastikposer

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er glad for den principaftale om færre plastikposer, der mandag aften blev indgået i Bruxelles mellem EU-Parlamentets miljøudvalg og det italienske EU-formandskab.

- Det er en god aftale. Den forpligter alle EU-lande at reducere antallet af plastikposer til gavn for vores natur og havmiljø.

- Jeg er glad for, at det lykkedes at finde et kompromis, hvor EU ikke skal bestemme, hvilke konkrete økonomiske instrumenter medlemslandene skal bruge. Det vigtigste er, at færre plastikposer ender i naturen, ikke hvordan, siger Brosbøl i en mail til Ritzau.

Vi er dog ikke i mål med aftalen endnu, understreger hun. Aftalen skal godkendes af alle medlemslande i ministerrådet og af det samlede EU-Parlament.

- Og vi mangler også EU-Kommissionens stilling til aftalen, så den skal følges til dørs. Og i den sammenhæng vil jeg gerne sende en klar opfordring til kommissionen om at støtte aftalen, siger miljøministeren.

EU-Kommissionen har truet med at trække forslaget om at begrænse forbruget af plastikposer tilbage.

Europæerne bruger årligt godt 100 milliarder plastikposer, herunder knap 90 milliarder af de tynde engangsposer. Af dem havner otte milliarder hvert år i naturen, viser tal fra EU-Kommissionen.

Det er SF's Margrete Auken, som har været EU-Parlamentets chefforhandler på forslaget.

Det giver ifølge Auken EU-landene frihed til at vælge mellem at indføre en pris på plastikposer - eller at vedtage et mål om at begrænse forbruget af plastposer med 80 procent inden fem år.

Hun har tidligere kritiseret miljøduksen Danmark voldsomt for ikke at støtte forslaget.

Men efter at Auken har gjort forslaget mere fleksibelt med hensyn til økonomiske virkemidler fik hun også støtte fra Danmark og skeptikere som Storbritannien og Finland. De vil ikke lade EU bestemme, hvilke forholdsregler de skal bruge for at nå målet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip