Bunkevis af klager over lægevagten

Antallet af klager over lægevagten er stigende, skriver Fyens Stiftstidende.

Selv om bunken hos Patientombuddet med klager over behandlingen i lægevagten kun udgør en promille af alle sager, er tallet steget fra 206 i 2010 til 231 i 2012.

Samtidig bliver der udbetalt stadig flere millioner kroner i erstatning til patienter, der har været udsat for svigt i lægevagten.

LÆS OGSÅ: Vagtlæge bad Regina tage en Panodil: En time senere var hun død

I 2006 udbetalte Patient­erstatningen 3,4 millioner kroner i erstatning til patienter, der var udsat for fejl.

I 2013 var det tal steget til 20,4 millioner kroner.

Erik Bach, der er formand for Patientforeningen, forklarer det stigende antal af klager med, at der ingen konsekvenser er for dem, der begår fejl. De får lov til at fortsætte.

- Det skal være muligt i sundhedsvæsenet at sortere folk fra, der ikke udfører et ordentligt stykke arbejde, siger han til Fyens Stiftstidende.

Han mener også, at der er store mørketal på området, og at der bag statistikkerne gemmer sig en virkelighed med langt flere svigt i lægevagten, end klagetallet er udtryk for.

LÆS OGSÅ: Lægen der overså Reginas blodprop arbejder videre som vagtlæge

- Der er eksperter, der siger, at det er kun mellem fem og 10 procent af fejlene, der bliver til klager, siger Erik Bach.

Formand for Region Syddanmarks sundhedssam­ordningsudvalg, Bo Libergren (V), opfordrer alle, der føler sig udsat for svigt i lægevagten, til at klage.

- Det er vigtigt at klage, fordi vi kun kan forholde os til det, vi ved, siger han til avisen.

Der er kommet fokus på svigt hos lægevagten, efter at en 36-årig fynsk kvinde i marts døde af en blodprop i hjertet få timer efter, at en vagtlæge havde rådet hende at tage et par panodiler, da hun ringede ind med trykken for brystet og voldsomt ubehag.

Sundhedsstyrelsen går nu på opfordring fra Region Syddanmark ind i sagen for at vurdere, om den skal have konsekvenser for den pågældende læges virksomhed, oplyste regionen tirsdag.

De efterladte til den 36-årige har klaget til patientombuddet, som skal vurdere, om der er sket lægelige fejl i sagen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip