Burkina Faso: hæren indtager tv-station og central plads

Hæren i Burkina Faso har søndag indtaget landets nationale tv-station samt Nationalpladsen i hovedstaden, Ouagadougou. Nationalpladsen var centrum for de masseprotester, der fredag fik præsident Blaise Compaore til at træde tilbage og flygte til Elfenbenskysten.

Journalister fra nyhedsbureauet AFP, der befinder sig i hovedstaden, beretter, at hæren har beordret demonstranterne, der nu demonstrerer mod hærens magtovertagelse, væk fra pladsen og sat barrikader op.

Nyhedsbureauet Reuters melder samtidig om skud ved tv-stationens hovedkvarter. Skuddene skulle være faldet kort tid efter, at en oppositionsleder Sara Semere fra partiet PDC og omkring 100 af hendes støtter ankom til stedet.

Hærens aktioner kommer, efter at flere tusinde ifølge AFP har demonstreret mod hærens overtagelse af magten i landet.

Soldater skulle have affyret skud i luften, men der meldes ikke om sårede. En tidligere officer i hæren var ifølge Reuters til stede på tv-stationen, og han skulle angiveligt have bebudet at ville holde en tv-tale til folket, kort før tv-stationen blev indtaget.

Efter to dages voldsomme demonstrationer i hovedstaden Ouagadougou trådte landets præsident, Blaise Compaore, fredag tilbage efter 27 år i præsidentpaladset. Det har skabt et magtvakuum, som hæren udnyttede til at tage magten i landet.

Hærchefen, general Honore Traore, udnævnte sig selv til landets leder, men på et møde lørdag accepterede han at afgive magten til den tidligere leder af præsidentens personlige garde, oberstløjtnant Isaac Zida.

Oppositionspartierne i Burkina Faso nægter dog at acceptere, at oberstløjtnant Zida med militærets støtte har udråbt sig til landets nye leder.

Internationale organisationer - heriblandt Den Afrikanske Union - har ifølge AFP bedt hæren overdrage magten til civile institutioner i det vestafrikanske land, men det har hæren indtil videre nægtet.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip