Burkina Faso opløser garde bag magtkup

Regeringen i Burkina Faso har fredag opløst præsidentgarden, som var den eliteenhed, der i denne måned kuppede sig kortvarigt til magten i det vestafrikanske land.

Ifølge flere dekreter, der er blevet læst op på statsligt tv, har regeringen også valgt at nedsætte en kommission, der skal finde frem til, hvem der præcist var ansvarlig for det mislykkede kup.

Beslutningerne er truffet på det første regeringsmøde, siden Michel Kafando onsdag igen blev indsat som midlertidig præsident i Burkina Faso.

Allerede inden kuppet var det meningen, at præsidentgarden skulle nedlægges.

Kommissionen har fået 30 dage til at lave en rapport om kuppet, der begyndte 16. september. De kupansvarlige vil blive retsforfulgt, hedder det.

- Retsforfølgelser vil øjeblikkeligt blive sat i gang mod bagmændene og deres medsammensvorne, lød det på statsligt tv.

Ministrene i landets regering har også valgt at udstikke en fyreseddel til lederen af et organ, der rådgiver præsidenten om militæret.

11 personer blev dræbt og 271 personer såret i sammenstød mellem præsidentgarden og demonstranter i forbindelse med kuppet.

Forud for kuppet planlagde Burkina Faso at holde valg 11. oktober, efter at tidligere præsident Blaise Compaore blev afsat for et år siden.

Det står ikke klart, om valget fortsat holdes på den dato.

Fredsprocessen i Burkina Faso blev forud for kuppet anset som et forbillede for andre lande i regionen.

Burkina Faso er et af Danidas såkaldte prioritetslande. Det får årligt 275 millioner kroner i udviklingsbistand fra Danmark.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip