Burkina Fasos militær lover at afgive magten

Militæret har taget magten i Burkina Faso, men lover nu at installere en samlingsregering i det hårdt prøvede, fattige vestafrikanske land, der den seneste uge har været præget af store uroligheder.

Senest har hæren søndag indtaget landets nationale tv-station samt Nationalpladsen i hovedstaden, Ouagadougou, hvor en person søndag blev dræbt.

Nationalpladsen var centrum for de masseprotester, der fredag fik præsident Blaise Compaore til at træde tilbage og flygte til Elfenbenskysten.

EU håber på at se en civil overgangsregering og forlanger snarlige nyvalg, men militæret lover at indføre en overgangsregering, baseret på "bred enighed".

Efter flere dages voldsomme demonstrationer i Ouagadougou trådte landets præsident Compaore fredag tilbage efter 27 år i præsidentpaladset. Det har skabt et magtvakuum, som hæren udnyttede til at tage magten i landet.

Hærchefen, general Honore Traore, udnævnte sig selv til landets leder, men på et møde lørdag accepterede han at afgive magten til den tidligere leder af præsidentens personlige garde, oberstløjtnant Isaac Zida.

Oppositionspartierne i Burkina Faso nægter dog at acceptere, at oberstløjtnant Zida med militærets støtte har udråbt sig til landets nye leder.

Hæren siger, at den kun handler med nationens interesse for øje, og at "magt ikke interessere os".

- Hvad der i øjeblikket er på spil, er mere end egeninteresse, lyder det i en erklæring.

Ifølge Burkina Fasos forfatning skal formanden for parlamentet træde til som midlertidig statsoverhoved, hvis præsidenten går af.

En civil overgangsordning vil være den bedste fremgangsmåde "for at reagere på folkets legitime forhåbninger i Burkina Faso og for at opretholde normale forbindelser med det internationale samfund," lyder det i en erklæring fra EU.

Omkring 30 personer blev dræbt under sidste uges uroligheder og flere end 100 såret.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip