Buschauffør dømt for dødsulykke i København

En 61-årig buschauffør er mandag i Københavns Byret blevet idømt dagbøder og betinget frakendelse af kørekortet i tre år efter en højresvingsulykke, der kostede en 20-årig kvinde livet.

Ulykken skete 28. september 2013, da chaufføren på turistbussen skulle dreje til højre ad Dronningens Tværgade fra Store Kongensgade i København.

Her overså han en 20-årig kvinde, der kørte langs bussen og skulle lige ud i krydset. Kvinden kom ind under bussens forhjul og blev dræbt på stedet.

I retten forklarede den rutinerede chauffør, der stadig går til psykolog efter den voldsomme oplevelse, at han slet ikke så den cyklende kvinde.

- Jeg hører et skrig og tænker: "Hvor kom det fra? Hvad er der sket?", forklarer han i retten.

- Så kommer der et lille bump. Jeg ser hende overhovedet ikke. Jeg kunne ikke forstå, hvor hun kom fra. Det er frygteligt, fortsætter han.

Ulykken blev fanget på en overvågningsvideo hos det nærliggende Scientology, og den blev afspillet i retten, mens den tydeligt mærkede chauffør kiggede væk.

På videoen kan man se bussen holde i krydset, og at blinklyset viser, at den vil dreje til højre. I første omgang vil kvinden tilsyneladende køre udenom bussen, men beslutter så at køre indenom.

Chaufføren erkendte i retten, at han havde travlt med at sikre sig, at den 14 meter lange bus ikke ramte andre biler eller en lysstander, da han skulle svinge.

Alligevel kiggede han i spejlet, da han drejede, men kvinden måtte have befundet sig i en blind vinkel, mente han.

Det blev afvist af en bilinspektør, der i retten forklarede, at der ikke var blinde vinkler, og at chaufføren i spejlene burde have kunnet se kvinde på hele den strækning, hvor hun kørte langs bussen.

Retten fandt, at buschaufføren burde have set cyklisten i de fire-fem sekunder, hun kørte langs siden af bussen, inden han drejede til højre, og at han havde udvist manglende agtpågivenhed.

Derfor blev han idømt 20 dagbøder á 250 kroner for uagtsomt manddrab og for overtrædelse af færdselsloven. Desuden blev han idømt en betinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Chaufføren valgte at tænke over, om han vil anke dommen til landsretten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip