Byggesager: Thorning varsler hurtigere sagsbehandling

Regeringens kommende vækstinitiativer vil ikke indeholde store lempelser i finanspolitikken. I stedet vil fokus være på at forbedre virksomhedernes rammevilkår.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som onsdag talte ved Dansk Byggeris årsdag.

Her løftede hun samtidig sløret for et af de initiativer, som formentlig vil indgå i den samlede pakke med forslag, som regeringen ventes at fremlægge om kort tid.

Det drejer sig om behandlingen af virksomhedernes store byggesager som eksempelvis produktionsfaciliteter.

Efter kritik for lange ventetider og uens standarder i kommunerne vil regeringen nu fjerne den tekniske byggesagsbehandling fra kommunerne og i stedet samle den i større enheder:

- For i dag går det ofte for langsomt. Og man kan risikere, at en ny teknisk løsning bliver godkendt i en kommune, men ikke i en anden. Det er en stopklods for nye idéer.

- Den fjerner vi nu. Det har I efterspurgt, siger Helle Thorning-Schmidt med adresse til virksomhederne i byggeriet.

Problemerne for virksomhederne har blandt andet været, at kommunerne kræver ekstra dokumentation i de indviklede byggesager. Eller at nogen kommuner har givet afslag på at anvende innovative løsninger, selv om de lever op til gældende krav.

Der har også været kritik af, at nogle kommuner afviser et byggeprojekt, som bliver godkendt i en anden kommune. Det gør det svært for virksomhederne at udvikle billige standardløsninger, som kan rulles ud i hele landet.

Forslaget om at tage sagsbehandlingen fra kommunerne har dog tidligere mødt kritik fra KL, som mener, at det blot vil føre til, at flere myndigheder skal kigge på byggesagen.

Og de lange sagsbehandlingstider skyldes primært de mange love, som skal tages med i vurderingen af de enkelte byggesager, har det lydt fra KL.

I talen ved Dansk Byggeris årsdag understregede Thorning, at erhvervslivet kan se frem til en hjælpende hånd fra regeringen, men samtidig at dansk økonomi står et nyt sted.

Derfor bliver der ikke tale om en ny milliardstor vækstpakke som i 2013, hvor selskabsskatten blev sænket:

- Det handler ikke om at skabe vækst ved at lempe finanspolitikken. Dansk økonomi står et nyt sted. Og det handler heller ikke om en ny stor vækstpakke, som dem vi har lavet tidligere.

- Nu gælder det om fortsat at sikre gode arbejdspladser i Danmark i en tid med stigende international konkurrence. Og om at få fremgangen ud i hele landet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fremhæver i den forbindelse, at regeringen allerede givet landmændene nye og bedre muligheder for at investere i moderne staldanlæg og maskiner.

Samtidig har regeringen foreslået, at planlovens regler skal være mere fleksible, så det eksempelvis bliver nemmere at opføre nye bygninger til en virksomhed efter nedrivning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip