Byrådsdrama: Kommune gav forkert EL-kandidat en plads

Enhedslisten i Norddjurs Kommune kræver én af de to pladser, som partiet sikrede sig ved sidste års kommunalvalg, tilbage.

I dag sidder løsgænger Helle Plougmann på den ene af pladserne, efter at hun forlod partiet i august. Men det skyldes, at der skete en alvorlig fejl ved kommunalvalget, så mandaterne ikke blev fordelt korrekt, skriver Aarhus Stiftstidende.

Norddjurs Kommune havde nemlig registreret Enhedslistens opstillingsform som sideordnet i stedet for partiets udtrykte ønske om, at liste Ø skulle opstille på partiliste.

Forskellen er, at det i en sideordnet opstilling er antallet af personlige stemmer, der tæller, mens mandater fordeles efter partiets egen prioritering ved den anden opstillingsform.

Med fejlen blev Helle Plougmann valgt ind sammen med partiets spidskandidat Ulf Harbo. Det burde dog i stedet at have været nummer to på Enhedslistens liste, Inky Remy.

Fadæsen fik ekstra krydderi, da Helle Plougmann valgte at blive løsgænger, fordi hun og Ulf Harbo ikke kunne samarbejde.

Det har sat sindene yderligere i kog hos Enhedslisten, fordi partiet mener, at det råder over mandatet.

På Facebook undskylder partiet over for vælgerne og kalder Helle Plougmann "kynisk".

- Helle Plougmann havde erfaring med byrådsarbejde og blev vores chefforhandler. Hun forhandlede godt nok de fede poster til sig selv, men vi så det som poster til Enhedslisten.

- Nu sidder Helle Plougmann i byrådet på Enhedslistens stemmer og modarbejder Enhedslistens politik. Helle Plougmann vil ikke gøre noget for nogen, men kun for sig selv med fede poster – kynisk! Ulf Harbo er en sand enhedslistemand i byrådet, skriver Mogens Overballe, kontaktperson for Enhedslisten Norddjurs på det sociale medie.

Enhedslisten ønsker, at sagen bliver "rullet tilbage til det korrekte valgresultat", så Plougmann overlader sin plads til Inky Remy.

Partiet har klaget både over den formelle fejl og over, at sagen trækkes i langdrag af valgbestyrelsen.

I Økonomi og Indenrigsministeriet har man efter to måneders granskning af sagen ifølge Aarhus Stiftstidende sendt 11 A4-sider i et svar til Norddjurs Kommune. Her konstaterer man, at ministeriet ikke har kompetencen til at træffe en afgørelse, men slår fast, at Helle Plougmann fejlagtigt har fået pladsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip